ΚεντρικήΥγεία

Η διακοπή του καπνίσματος απομακρύνει τον διαβήτη

18/11/2023

Βάλτε τέλος στο κάπνισμα! Αυτό επανέλαβε ο ΠΟΥ και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη που ζητούν από τις κυβερνήσεις μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, στην εργασία και στα μέσα μεταφοράς.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 30-40%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και το Πανεπιστήμιο του Newcastle το επαναλαμβάνουν σε νέα έκθεση, επαναλαμβάνοντας ότι η IDF υπολογίζει πως 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, καθιστώντας τον διαβήτη την ένατη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνεται για περισσότερο από το 95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Ωστόσο, συχνά μπορεί να προληφθεί.Μειώνεται και ο κίνδυνος επιπλοκώνΗ διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης βελτιώνει σημαντικά τη διαχείριση και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση. Το κάπνισμα καθυστερεί επίσης την επούλωση των πληγών και αυξάνει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, επιβαρύνοντας σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης

.«Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη ενθαρρύνει έντονα τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και, εάν έχουν διαβήτη, να αποφύγουν επιπλοκές. Καλούμε τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν μέτρα πολιτικής που να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το κάπνισμα και να απομακρύνουν τον καπνό του τσιγάρου από όλους τους δημόσιους χώρους», εξηγεί ο καθηγητής Akhtar Hussain, Πρόεδρος του IDF.Το μήνυμα είναι σαφές: η διακοπή του καπνίσματος δεν σημαίνει μόνο υγιέστερους πνεύμονες και καρδιά.

Είναι επίσης ένα συγκεκριμένο βήμα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.Κίνητρα και καθοδήγηση«Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην παροχή κινήτρων και καθοδήγησης των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στο ταξίδι τους προς τη διακοπή του καπνίσματος.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι δημόσιοι χώροι, οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εντελώς απαλλαγμένοι από καπνό. Αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν ουσιαστική διασφάλιση έναντι της εμφάνισης και της εξέλιξης αυτής και πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών», υπογραμμίζει ο Ruediger Krech, Διευθυντής Προαγωγής Ασφάλειας της Υγείας στον ΠΟΥ.

Ο διαβήτης είναι ένας από τους τέσσερις κύριους τύπους μη μεταδοτικών ασθενειών και η ένατη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) εκτιμά ότι υπάρχουν 537 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη, αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, όπως και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας, συνδέεται με προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά συνδέεται επίσης με παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η φυσική αδράνεια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για πολλές εξουθενωτικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τύφλωσης, της νεφρικής ανεπάρκειας, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Περισσότερο από το 95% των ατόμων με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2 και αυτή η κατάσταση μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δυνητικά αναστρέψιμη εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα στην πορεία της νόσου

.Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τον διαβήτηΤα β-κύτταρα του παγκρέατος (βήτα κύτταρα) βρίσκονται στο πάγκρεας και είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση και την έκκριση της ινσουλίνης. Υπάρχει ένας σταθερά αυξανόμενος όγκος στοιχείων από κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες που υπογραμμίζουν τον ρόλο του καπνού στην ανάπτυξη και έξαρση του διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Τα συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, κατά 30-40% σε σύγκριση με άτομα που δεν καπνίζουν.Η έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη, ένα από τα εξαιρετικά τοξικά συστατικά του καπνού του τσιγάρου, μεταβάλλει τη λειτουργία και τη μάζα των β-κυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την παραγωγή ινσουλίνης και τη ρύθμιση της παραγωγής γλυκόζης, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Στοιχείο που υποδηλώνει ότι η νικοτίνη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη μέσω της ενεργοποίησης του οξειδωτικού στρες.

Οξεία διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και αυξημένη αντίσταση στη γλυκόζη ινσουλίνη παρατηρήθηκαν τόσο σε μη καπνιστές όσο και σε καπνιστές μετά την κατανάλωση τριών τσιγάρων.«Οι άνθρωποι που αναφέρουν διάγνωση διαβήτη εξακολουθούν να διατηρούν ανθυγιεινές συνήθειες, οι οποίες τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για χειρότερη πορεία της νόσου», αναφέρει η έκθεση. Με αυτή την στάση τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορεί να γίνουν…

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 12/9

xristiana

’90s blowout: Το χτένισμα που θα κάνει πιο σέξι τις εμφανίσεις σας

xristiana