ΚεντρικήΥγεία

Είστε βραδινός τύπος; Πόσο κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη

1/11/2023

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν ακατάστατο πρόγραμμα ύπνου, κινδυνεύουν περισσότερο με διαβήτη και καρδιοπάθειες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 63.000 νοσηλεύτριες, λαμβάνοντας υπόψη τον χρονότυπο που δήλωσαν οι ίδιες, την ποιότητα της διατροφής, το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τον χρόνο ύπνου, καθώς και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος.

Περίπου μία στις εννέα συμμετέχουσες προσδιορίστηκε με «βραδινό χρονότυπο», ενώ περίπου το 35% ανέφερε ότι έχει «πρωινό χρονότυπο». Οι υπόλοιπες γυναίκες κατηγοριοποιήθηκαν ως «ενδιάμεσες», που σημαίνει ότι δεν ήταν αυστηρά πρωινοί ή νυχτερινοί τύποι ή έκλιναν ελαφρώς προς τον έναν ή τον άλλο τύπο.

Πριν λάβουν υπόψιν τους παράγοντες του τρόπου ζωής, ο βραδινός χρονότυπος σχετιζόταν με 72% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

 Μετά την προσαρμογή, ο κίνδυνος παρέμεινε αυξημένος κατά 19%, ενώ μόνο το 6% των γυναικών με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν βραδινούς χρονοτύπους, σε σύγκριση με το 25% εκείνων με τον λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με τον βραδινό χρονότυπο ήταν εμφανής μόνο στις νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε ημερήσιες βάρδιες και όχι σε εκείνες που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Όταν ο χρονότυπος δεν συνέπιπτε με τις ώρες εργασίας, είδαμε αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Αυτό ήταν άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα που υποδηλώνει ότι ένας πιο εξατομικευμένος προγραμματισμός της εργασίας θα μπορούσε να είναι ευεργετικός» σημειώνει ο Δρ. Tianyi Huang, συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

«Ο χρονότυπος αναφέρεται στον προτιμώμενο χρόνο ύπνου και αφύπνισης ενός ατόμου και είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένος, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει. Όσοι προτιμούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους το βράδυ, ενδεχομένως να χρειαστεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο ζωής τους, επειδή ο βραδινός χρονότυπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2» σημειώνει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ChallengEIT: Startups Καλούνται Να Βρουν Λύσεις Στα Μεγαλύτερα Ζητήματα Του Τομέα Της Υγείας Και Του Φαρμάκου

xristiana

Εθελοντικό Πότισμα στο Πεντελικό, σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον»

xristiana

Συνεχίζεται η διάθεσή της «Κάρτας Νέων» ενόψει του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού

xristiana