ΚεντρικήΥγεία

Διαβήτης: Πόσο γρήγορα να περπατάτε για να μειώσετε έως και 39% τον κίνδυνο

30/11/2023

Οι άνθρωποι που περπατούν με ταχύτητα τουλάχιστον 4 χλμ/ώρα φαίνεται να έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 87 βήματα ανά λεπτό για τους άνδρες και 100 βήματα ανά λεπτό για τις γυναίκες, δήλωσε η ερευνητική ομάδα ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Ahmad Jayedi της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου Semnan του Ιράν.

Και όσο πιο γρήγορα πάνω από αυτό το όριο περπατάτε, τόσο το καλύτερο: κάθε 0,8 χλμ/ώρα που προσθέτετε στην ταχύτητα του περπατήματος σχετίζεται με επιπλέον 9% μείωση του κινδύνου, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Το περπάτημα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας γρήγορος ρυθμός είναι καλύτερος από έναν αργό βηματισμό, είπαν οι ερευνητές.

“Αν και οι τρέχουσες στρατηγικές για την αύξηση του συνολικού χρόνου περπατήματος είναι ωφέλιμες, μπορεί επίσης να είναι λογικό να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν με μεγαλύτερες ταχύτητες, για να αυξηθούν περαιτέρω τα οφέλη για την υγεία του περπατήματος”, σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαβήτης: Μείωση κινδύνου έως και 39% αν περπατάτε πολύ γρήγορα

Σε αυτή την ανάλυση, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση όλων των μακροχρόνιων μελετών που περιελάμβαναν δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο διαβήτη και το περπάτημα. Εντόπισαν 10 σχετικές μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία (όλες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1999 και 2022).

Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα, η ομάδα του δρ. Jayedi διαπίστωσε ότι:

  • Μια μέση ταχύτητα περπατήματος 3,2-4,8 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το περπάτημα πιο αργό από αυτό.
  • Επιπλέον, το γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα 4,8-6,4 χλμ/ώρα συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
  • Το περπάτημα πιο γρήγορα από 6,4 χλμ/ώρα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη περίπου 39%: αυτό αντιστοιχεί σε περίπου δύο λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 για κάθε 100 άτομα.

Διαβήτης: Πώς το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι λογικό ότι η ταχύτητα περπατήματος μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο διαβήτη.

Τα άτομα που μπορούν να περπατήσουν γρηγορότερα έχουν καλύτερη μυϊκή δύναμη και καλή φυσική κατάσταση, τα οποία συνδέονται με τη συνολική υγεία καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Επιπλέον, το γρήγορο περπάτημα είναι καλό για την απώλεια βάρους και κάθε κιλό που χάνει ένα άτομο βελτιώνει την απόκρισή του στην ινσουλίνη.

“Η παρούσα μετα-ανάλυση μελετών κοόρτης υποδηλώνει ότι το αρκετά γρήγορο και το πολύ γρήγορο περπάτημα, ανεξάρτητα από τον συνολικό όγκο της σωματικής δραστηριότητας ή τον χρόνο που αφιερώνεται στο περπάτημα ανά ημέρα, μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες”, συμπέραναν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Diy Lip Hacks: Πως θα αποκτήσεις βελούδινα και ζουμερά χείλη!

xristiana

Τριχόπτωση: Έτσι θα την αντιμετωπίσουμε

xristiana

Ζώδια σήμερα (22/04): Φυλαχτείτε από καταστάσεις που σας φορτίζουν – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana