ΚεντρικήΥγεία

Απότομη αύξηση κρουσμάτων Pirola στην Ελλάδα – Ο ΠΟΥ αύξησε την κατηγορία κινδύνου του ιού

28/11/2023

Στην αναβάθμιση της παραλλαγής BA.2.86 (Pirola) του κορωνοϊού, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), θέτοντάς την σε υψηλότερη κατηγορία κινδύνου απ’ ό,τι την είχε αρχικά κατατάξει. Μάλιστα, τα στοιχεία έδειξαν ότι πολλά κρούσματα της Pirola έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχώρησε στην αναβάθμιση και των «απογόνων» της υποπαραλλαγής Pirola του κορωνοϊού, όπως η υποπαραλλαγή JN.1.

Η Pirola αποτελούσε από τις 17 Αυγούστου μία παραλλαγή του κορωνοϊού υπό παρακολούθηση (variant under monitoring – VUM). Πλέον όμως συνιστά μία παραλλαγή ενδιαφέροντος (variant of interest – VOI). 

Παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι επίσης οι:

  • ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν)
  • ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος)
  • EG.5 (Έρις)

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση της υποπαραλλαγής του κορωνοϊού, Pirola, κρούσματά της έχουν πλέον αναφερθεί σε αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, αυξάνεται αργά αλλά σταθερά σε αυτές.

Ταυτοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023

Η παραλλαγή BA.2.86 του κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023. Εκείνο που ανησύχησε τους επιστήμονες αμέσως μόλις την βρήκαν ήταν το γεγονός ότι έφερε πάρα πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα.

Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα και ύστερα να τα μολύνει.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει η παραλλαγή Pirola είναι εφάμιλλος με εκείνες που είχαν τα πρώτα στελέχη Όμικρον σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό που προκάλεσε την πανδημία.

Απότομη αύξηση και στην Ελλάδα

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως η παραλλαγή αυτή έχει πλέον φτάσει σε 46 χώρες. Ενώ όμως μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου 2023 αυξανόταν με πολύ αργό ρυθμό, έκτοτε υπήρξε απότομη αύξηση στη διασπορά της.

Ειδικότερα, στις 8 Οκτωβρίου αντιπροσώπευε το 1,8% των παγκόσμιων κρουσμάτων. Στις 5 Νοεμβρίου, όμως, είχε φτάσει στο 8,9%.

Τα περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής Pirola έχουν αναφερθεί στις εξής χώρες:

  • Βρετανία
  • ΗΠΑ
  • Γαλλία
  • Σουηδία
  • Ισπανία
  • Καναδάς
  • Δανία
  • Ελλάδα

Στη χώρα μας, η παραλλαγή BA.2.86 αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 2023. Ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει πως είχε εντοπίσει τα πρώτα 5 κρούσματα, όλα μετά τις 5 Σεπτεμβρίου.

Έναν μήνα αργότερα (5 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου), τα κρούσματα είχαν γίνει 76. Ωστόσο την περασμένη Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι πλέον έγιναν 163 τα θετικά δείγματα. Μάλιστα η ημερομηνία καταγραφής ήταν από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου.

Χαμηλός ο κίνδυνος της Pirola, τονίζει ο ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κίνδυνος που συνιστά η παραλλαγή Pirola παραμένει χαμηλός. Επειδή, όμως, δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια εμβολιαστική κάλυψη εναντίον του κορονοϊού και υπάρχουν διαφορές στα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο, εκτιμά ότι θα υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.

Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση των σοβαρών περιστατικών (νοσηλείες ή θανάτους).

Ο κορωνοϊός όμως έχει αποδειχθεί τόσο απρόβλεπτος, ώστε οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε αδιάκοπη επιφυλακή.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΟΗΕ: «Παγκόσμιο SOS» για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον Ειρηνικό

xristiana

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο e-Θέμις στον Βόλο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana