4/9/2023
Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται όπως κάθε χρόνο και οι αναπνευστικές λοιμώξεις. Βεβαίως από το 2020 η λοίμωξη covid-19 μας συνοδεύει όλο τον χρόνο, με τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού να εναλλάσσονται με τις εποχές, όπως συμβαίνει τώρα με τις λοιμώξεις που προκαλεί η Eris.
Το άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες θα πυροδοτήσει γενικά τις ιώσεις και τις λοιμώξεις όχι μόνο στον μαθητικό πληθυσμό αλλά και στις οικογένειες τους, απειλώντας περισσότερο τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους.
Σε κάθε περίπτωση κορωνοϊός και γρίπη αναμένεται να αποτελέσουν για μια ακόμη φορά ένα επικίνδυνο «μείγμα» που θα αυξήσει τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού σε παιδιά και ενήλικες.
Αναμφίβολα μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των ιώσεων αποτελεί ο εμβολιασμός, εφόσον βέβαια ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και μας το έχει συστήσει ο γιατρός μας.
Αυτό όμως που ενδεχομένως παραλείψει να μας συστήσει ο γιατρός, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε να βάλουμε στο ημερήσιο πρόγραμμά μας είναι η αερόβια άσκηση, δηλαδή το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση.
H αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από γρίπη ή πνευμονία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε online στο British Journal of Sports Medicine.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστώνται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα. Πρακτικά αυτό το χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με 20 λεπτά άσκησης σε ημερήσια βάση έστω και «σπασμένο» σε δυο δεκάλεπτα π.χ. ένα το πρωί και ένα το απόγευμα, ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο και το πρόγραμμα της καθημερινότητας.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα άσκησης που συλλέχθηκαν από 577.909 ενήλικες από το 1998 έως το 2018, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Διαπίστωσαν ότι όσοι πληρούσαν τη σύσταση είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία ή γρίπη σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν. Για όσους ασκούνταν πιερισσότερο δηλαδή 301 έως 600 λεπτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειώθηκε στο μισό. Σημειώνεται ότι 600 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως αντιστοιχούν σε μιάμιση ώρα ημερήσιας άσκησης (85 λεπτά για την ακρίβεια).
Ωστόσο, δεν υπήρχε επιπλέον προστασία για όσους ασκούνταν άνω των 600 λεπτών. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το όφελος της υγείας προήλθε από την αερόβια άσκηση που βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com