ΚεντρικήΥγεία

Υψηλή χοληστερόλη: 3 τροφές για να την μειώσετε χωρίς φάρμακα – Προστατεύουν την καρδιά

6/9/2023

Το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη για να εκτελέσει σημαντικές εργασίες, αλλά σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία γνωστή ως λιπίδιο που βοηθά στη δημιουργία ορμονών και κυτταρικών μεμβρανών. Ωστόσο, η υψηλή χοληστερόλη, γνωστή ως υπερλιπιδαιμία, σημαίνει ότι τα επιπλέον λιπίδια αρχίζουν να συσσωρεύονται στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, τα λιπίδια συνδυάζονται με άλλες ουσίες στο αίμα για να σχηματίσουν πλάκα, αλλιώς γνωστές ως λιπώδεις εναποθέσεις. Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι εναποθέσεις αυξάνονται, δυσκολεύοντας την επαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών.

Μερικές φορές, αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να σπάσουν ξαφνικά και να σχηματίσουν θρόμβο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, προσθέτει η Mayo Clinic. Συνήθως συνδέεται με ανθυγιεινή διατροφή, υπερβολικό βάρος, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

Η υψηλή χοληστερόλη χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή δεν εκδηλώνεται μέσω συμπτωμάτων. Οι ασθενείς μπορούν να το ανακαλύψουν μόνο μετά από εξέταση αίματος.

Το British Heart Foundation (BHF) αναφέρει ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με υψηλή χοληστερόλη, σε επίπεδα πάνω από τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές της ολικής χοληστερόλης (πάνω από 5 mmol/L).

Ωστόσο, η καρδιολόγος Δρ. Elizabeth Klodas αποκάλυψε τις τρεις κορυφαίες τροφές για να μειωθεί η υψηλή χοληστερόλη -και όλες περιέχουν φυτικές ίνες. «Ως καρδιολόγος, λέω πάντα στους ασθενείς ότι η μείωση της “κακής”-LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει η ειδικός.

Τα 3 τρόφιμα που μειώνουν την υψηλή χοληστερόλη

  1. Βρόμη
  2. Ρεβίθια
  3. Αμύγδαλο

1. Βρόμη

Πολλά τρόφιμα έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και τις απομακρύνουν από το σώμα προτού τεθούν σε κυκλοφορία. Το πρώτο από αυτά που προτείνει η Δρ. Klodas είναι τη βρώμη, την οποία η ειδικός χαιρετίζει ως απαραίτητη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερόλη.

«Πάντα έχω βρώμη στην κουζίνα μου και συνήθως τρώω μισό φλιτζάνι την ημέρα. Όχι μόνο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αλλά περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Klodas.

2. Ρεβίθια

Μια άλλη τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που θα πρέπει να σκεφτείτε να προσθέσετε στο καλάθι σας είναι το ρεβίθι, το οποίο προσφέρει μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.

«Είναι γεμάτο με κάλιο και μαγνήσιο, και τα δύο σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ένα φλιτζάνι έχει σχεδόν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια φυτικών ινών και το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε σίδηρο», εξηγεί η ειδικός.

3. Αμύγδαλο

Εάν σας αρέσει να τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε δοκιμάστε να πάρετε μερικά αμύγδαλα μαζί σας στη δουλειά. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε. «Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά», υπογραμμίζει το British Heart Foundation.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι τα λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα, οι πίτες και τα γλυκά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι καρύδας. Υπάρχουν απλές διατροφικές εναλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

«Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσετε μια καλύτερη διατροφή είναι να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λιπαρά με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά», εξηγεί το BHF.

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση του βουτύρου, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, με φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο.

Μια άλλη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η αντικατάσταση του κανονικού κιμά με επιλογές με χαμηλά λιπαρά ή η αντικατάσταση του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με ψάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο χωρίς το δέρμα. Οι φυτικές επιλογές, όπως φακές και σόγια, είναι επίσης προτιμότερες από το κόκκινο κρέας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων Και Μάλιστα Με «Δώρο»!

xristiana

«Πράσινο φως» σε σειρά αναπλάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

xristiana

Καλαμάτα: Ξεκίνησε στην Ανατολική Παραλία η τοποθέτηση των Seatrac

xristiana