ΚεντρικήΥγεία

Το λαχανικό που δρα αντικαρκινικά και ρίχνει την πίεση

19/9/2023

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση λαχανικών κάνει καλό στην υγεία σας. Ποιο όμως είναι αυτό το λαχανικό που έχει αντικαρκινική δράση και ρίχνει την πίεση;

Αν και όλα τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά αυτό το συγκεκριμένο λαχανικό έχει σπουδαία οφέλη για την υγεία σας, σύμφωνα με έρευνες. Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C, Α (καροτίνη), κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

Κουνουπίδι: Τα 5 οφέλη αυτού του λαχανικού

  1. Μειώνει τη φλεγμονή και κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς
  2. Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου
  3. Έχει αντικαρκινική δράση
  4. Εξισορροπεί τις ορμόνες
  5. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

1. Μειώνει τη φλεγμονή και κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό φιλικό για την καρδιά χάρη σε μια φυτική ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, η σουλφοραφάνη μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αθηροσκλήρωσης.

2. Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου

Το κουνουπίδι είναι πηγή χολίνης, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για τη διάθεση, τη μνήμη και την ανάκληση. Ως εκ τούτου, είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που εμπλέκεται στη σηματοδότηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

3. Έχει αντικαρκινική δράση

Όπως το μπρόκολο και το λάχανο, η περιεκτικότητα σε σουλφοραφάνη του κουνουπιδιού έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρκίνου. Η σουλφοραφάνη καταπολεμά τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, όπως προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA και αποκλείει τους καρκινογόνους παράγοντες.

4. Εξισορροπεί τις ορμόνες

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C) η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων. Το I3C είναι πολλά υποσχόμενο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των γεννητικών οργάνων που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα.

5. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όντας πλούσια σε θείο, τα σταυρανθή λαχανικά όπως το κουνουπίδι μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την άμυνά σας έναντι των λοιμώξεων. Αυτό οφείλεται στο ότι το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου του εντέρου καθώς και για την υποστήριξη της αναγέννησής του. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί η φλεγμονή.

Έξυπνοι τρόποι να το προσθέσετε το κουνουπίδι στη διατροφή σας

Επειδή το κουνουπίδι έχει μια ήπια γεύση, μπορεί να αναμιχθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κουνουπίδι έχει μόνο 27 θερμίδες, με 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε:

  • Ψιλοκόψτε το, περιχύστε το με λίγο ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο, ψήστε το στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να γίνει τραγανό στις άκρες.
  • Δεν είστε λάτρης του ψητού κουνουπιδιού; Φτιάξτε… ρύζι κουνουπίδι. Ρίξτε ψιλοκομμένο κουνουπίδι σε ένα μπλέντερ για να αποκτήσετε μια υφή που μοιάζει με ρύζι. Στη συνέχεια παγώστε το και χρησιμοποιήστε το σε smoothies, σούπες, κάρυ και τηγανητό ρύζι.
  • Φτιάξτε πουρέ από κουνουπίδι.
  • Φτιάξτε βάση για πίτσα με κουνουπίδι.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana

Ορθοπεταλιές για… καλό σκοπό στον Ποδηλατικό Γύρο Βριλησσίων

xristiana

Eyelashes tools: Τα πιο φανταστικά gadgets για εντυπωσιακές και πυκνές βλεφαρίδες!

xristiana