ΚεντρικήΥγεία

Ναυτίες εγκυμοσύνης: Πότε ξεκινούν και πότε τελειώνουν

3/9/2023

Οι πρωινές ναυτίες είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η ναυτία μπορεί να εμφναιστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τις μέλλουσες μαμάδες.

Πότε ξεκινούν οι πρωινές ναυτίες;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν την 5η με 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αν και τα αίτια που προκαλούν τις πρωινές ναυτίες δεν έχουν βρεθεί, οι ειδικοί θεωρούν ότι το σύμπτωμα αυτό σχετίζεται με την ορμόνη εγκυμοσύνης, την χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και τα οιστρογόνα. Και οι δύο ορμόνες αυξάνονται γρήγορα στην αρχή της εγκυμοσύνης και οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα hCG (όπως οι έγκυες με πολύδυμη κύηση) έχουν συχνά έντονα τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.

Οι πρωινές ναυτίες δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία της εγκύου ή του μωρού. Στις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι ήπια μπορεί να σημαίνει αίσθημα ναυτίας για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα και εμετό μία ή δύο φορές. Πολλές γυναίκες επίσης αναφέρουν ότι νιώθουν αποστροφή για συγκεκριμένα τρόφιμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ναυτία διαρκεί αρκετές ώρες και οι έμετοι συμβαίνουν συχνά.

Πιο σοβαρά είναι τα περιστατικά της υπερέμεσης της κύησης που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές. Οι γυναίκες με υπερέμηση της κύησης κάνουν εμετό τόσο συχνά που δεν μπορούν να κρατήσουν αρκετό φαγητό και υγρά και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία στο νοσοκομείο με ενδοφλέβια υγρά, βιταμίνες και φάρμακα.

Πόσο διαρκεί η πρωινή ναυτία;

Για τις περισσότερες έγκυες, οι πρωινές ναυτίες έχουν σταματήσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, μεταξύ 14 και 20 εβδομάδων. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο οι ναυτίες συνεχίζονται και στα επόμενα τρίμηνα, σε λιγότερες μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης.

Εάν η πρωινή σας ναυτία διαρκεί και μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης ή μειώνεται και στη συνέχεια επανέρχεται, ενημερώστε τον γιατρό σας. Η επίμονη ναυτία και ο έμετος μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύουν άλλο ιατρικό πρόβλημα επομένως είναι σημαντικό να σας εξετάσει ο γιατρός σας και να λάβετε θεραπεία.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: Καλλιτεχνική πεζοπορία δίπλα από τον ποταμό Άραχθο

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 14/4

xristiana

Δήμος Φλώρινας: Συγκέντρωση Τροφίμων Και Ειδών Πρώτης Ανάγκης

xristiana