ΚεντρικήΥγεία

Ιδρύεται δίκτυο 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών

27/9/2023

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τη δημιουργία 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από τα εγκεφαλικά και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας τη δημιουργία 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η πρωτοβουλία ίδρυσης δικτύου για τα εγκεφαλικά ανήκει στο υπουργείο Υγείας , που μετά τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, τις σημαντικές δράσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο.

Αυτός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στον πυρήνα του έχει την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

«Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», κατέληξε.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

15η Ημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού

xristiana

Έρευνα: Τα φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

xristiana

Τα 5 βασικά λάθη που κάνετε όταν πλένετε το πρόσωπό σας!

xristiana