ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ερευνα: Τεράστιος κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη (tweets)

14/9/2023

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις τα μέσα ετήσια επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερα από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της ηπείρου αναπνέουν κακής ποιότητας αέρα, που μπορεί να αποβεί μοιραίος για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων και μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής.

«Με τα σημερινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσηςπολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν. Είναι επίσης γνωστό ότι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλει στον περιορισμό των ασθενειών», δήλωσε ο Μαρκ Νιεβενχόισεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal).

Η DW συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων για την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από την Υπηρεσία Ατμοσφαιρικής Παρακολούθησης Copernicus (CAMS). Όπως διαπιστώσαμε, το 2022 σχεδόν όλοι στην Ευρώπη- για την ακρίβεια, το 98% των ανθρώπων- ζούσαν σε περιοχές όπου η συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων, που συνήθως συντομογραφείται ως PM 2.5, ήταν πάνω από το όριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Ενώ ο ΠΟΥ θέτει ως όριο για τη μέση ετήσια συγκέντρωση της ρύπανσης από μικροσωματίδια τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περισσότερο μολυσμένες περιοχές, όπως στις μεγάλες μητροπόλεις, η μέση ετήσια συγκέντρωση PM 2.5 έφτανε περίπου στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Prof Mark Nieuwenhuijsen of ISGlobal said: “In this day and age, no one should die of air pollution in Europe. London’s children are dying
Bolder measures are required to drastically reduce pollution and deaths associated with traffic#ulez #lovelondon pic.twitter.com/cSZj1JGS8T

— Mrs Kensington (@Londonlife44) July 14, 2023

Η συγκεκριμένη ανάλυση δεδομένων επιτρέπει μια πρώτη πανευρωπαϊκή σύγκριση της ρύπανσης σε διάφορες περιοχές, επιτρέποντάς μας να εξετάσουμε πού έχει βελτιωθεί και πού έχει επιδεινωθεί η ποιότητα του αέρα. Αξιοποιήσαμε επιπλέον τα δεδομένα για να εξετάσουμε πώς οι στρατηγικές μετριασμού συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εντοπίζοντας δύο μέρη υπό αντίθετες συνθήκες: τη Βόρεια Ιταλία, όπου τα επίπεδα ρύπανσης είναι διαρκώς υψηλά, και τη νότια Πολωνία, όπου είναι επίσης υψηλά, όμως μειώνονται.

Τι είναι τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια;

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένας συνδυασμός πολύ μικρών στερεών και υγρών σωματιδίων διαφόρων υλικών και ρύπων. Οι ρύποι είναι αόρατοι με γυμνό μάτι, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα ή περίπου 30 φορές λεπτότερη από μια απλή τρίχα.

Αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι ρύποι που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, συνήθως εστιάζουμε σε αυτό το είδος σωματιδίων, διότι υπάρχουν απτά επιστημονικά στοιχεία για την αρνητική επίδρασή τους.

“A slow-motion pandemic.” Nearly everyone in Europe is breathing polluted air with deadly consequences, satellite data shows. Are EU laws protecting people from pollution? pic.twitter.com/zDwV8pVA1T

— DW News (@dwnews) September 9, 2023

Προσπάθειες για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στην Ευρώπη

Η ποιότητα του ευρωπαϊκού αέρα είναι γενικώς καλύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στη βόρεια Ινδία, για παράδειγμα, οι μέσες τιμές των PM 2.5 μπορεί να φτάσουν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στην Ευρώπη, όπως προαναφέρθηκε, τα δεδομένα δείχνουν επίπεδα ρύπανσης έως και 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ωστόσο, ακόμη και στις ευρωπαϊκές περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης, η τελευταία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ποιότητα του αέρα αποσκοπούν σε μια μέση ετήσια συγκέντρωση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Από την πλευρά της η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε την υιοθέτηση των αυστηρότερων συστάσεων ορίων του ΠΟΥ, που ανέρχονται σε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πρότυπα θα αυστηροποιηθούν συγκριτικά με το ισχύον πλαίσιο, που επιτρέπει μία μέση τιμή συγκέντρωσης PM 2.5 έως και 20 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

EU air quality laws are among the strictest in the world, but pollution still kills many people in Europe. What needs to change? pic.twitter.com/BAoj4tg5pc

— DW News (@dwnews) September 7, 2023

Περιβαλλοντολόγοι και ερευνητές στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. «Τα όρια της Ε.Ε. δεν αφορούν [μόνο] την υγεία, αλλά και την οικονομία, [ενώ] τα όρια του ΠΟΥ καθορίζονται από εμπειρογνώμονες που λαμβάνουν υπόψη μόνο την υγεία», δήλωσε ο Νιεβενχόισεν. «Ελπίζω πως θα συμφωνήσουν με τον ΠΟΥ, αν και είναι πιθανό κάποιοι να υποστηρίξουν ότι το συνεπαγόμενο κόστος θα είναι πολύ υψηλό».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί πολλοί κάτοικοι του εξωτερικού προτιμούν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα

xristiana

Το ζευγάρι και η δεύτερη γνώμη…!

xristiana

Λιποειδική νεκροβίωση: Η άγνωστη δερματική εκδήλωση του διαβήτη – Τι θα προσέξετε στο δέρμα και τι να κάνετε

xristiana