ΚεντρικήΥγεία

Δεν αντέχετε να ακούτε τους άλλους να μασούν ή να φιλιούνται; Μάλλον έχετε μισοφωνία και δεν το ξέρετε

27/9/2023

Ενώ το καθάρισμα του λαιμού, ο βήχας και το φιλί είναι ήχοι που οι περισσότεροι από εμάς μετά βίας παρατηρούμε, για άλλους, τέτοιοι θόρυβοι είναι αρκετοί για να τους κάνουν να ανατριχιάσουν.

 Η μισοφωνία είναι μια πάθηση που προκαλεί μια έντονη αρνητική αντίδραση σε κοινούς ήχους, από το καθάρισμα του λαιμού και το «σπάσιμο »των δακτύλων μέχρι το φιλί ενός ζευγαριού.

Και είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε, με την έρευνα να υποδεικνύει ότι η πάθηση επηρεάζει έως έναν στους πέντε.

«Η εμπειρία της μισοφωνίας είναι κάτι περισσότερο από το να ενοχλείσαι από έναν ήχο. Η μισοφωνία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανικανότητας και παγίδευσης όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από έναν δυσάρεστο ήχο», εξήγησε η Δρ. Jane Gregory από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και συνέχισε:

«Συχνά όσοι πάσχουν από μισοφωνία αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους που αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν, ειδικά όταν ανταποκρίνονται σε ήχους από αγαπημένα τους πρόσωπα».

Η ειδικός κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Sounds like Misophonia», στο οποίο διερευνά τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο και πώς να βοηθήσει τους πάσχοντες. «Στόχος μου είναι οι άνθρωποι να έχουν πραγματικά κάποια αλλαγή ως αποτέλεσμα του βιβλίου», δήλωσε η ίδια μιλώντας στον Guardian.

Τι εξέτασε η μελέτη για τη μισοφωνία

Η έμπνευσή για το βιβλίο προήλθε αφού ηγήθηκε μιας μελέτης τον Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι η μισοφωνία επηρεάζει έως και το 1/5 των ανθρώπων. Η μελέτη εντόπισε συμμετέχοντες για τους οποίους η πάθηση είναι «βάρος» στη ζωή τους –αν και μόνο εκείνοι με ακραίο πρόβλημα θα χρειάζονται συμβουλές για να το αντιμετωπίσουν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο για να κρίνουν τα ερεθίσματα θορύβου, τις αντιδράσεις και την ένταση της απόκρισης των 772 συμμετεχόντων. Εντόπισαν επίσης χαρακτηριστικά σημάδια της μισοφωνίας σε όσους αναρωτιούνται αν το έχουν.

Ανακάλυψαν ότι εάν ένα άτομο αγχώνεται όταν ακούει κάποιον να αναπνέει κανονικά και να καταπίνει, αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχει την πάθηση, καθώς αυτοί οι ήχοι δεν ενοχλούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Οι ειδικοί λένε ότι όσοι πάσχουν από μισοφωνία συχνά βιώνουν μια αντίδραση μάχης ή φυγής στους ήχους, που μπορεί να πυροδοτήσουν θυμό και ανάγκη να δραπετεύσουν.

Οι ήχοι μπορεί να περιλαμβάνουν ψιθύρισμα, μάσηση τσίχλας ή φτάρνισμα, καθώς και θορύβους όπως χτυπήματα ρολογιών και κινητήρες αυτοκινήτων.

Η μελέτη, η οποία κάλυψε 37 κοινά ερεθίσματα θορύβου και 25 διαφορετικές αντιδράσεις, διαπίστωσε ότι τα άτομα χωρίς μισοφωνία συνήθως αισθάνονται ερεθισμένα από ορισμένους θορύβους. Όμως οι αντιδράσεις των ατόμων με μισοφωνία είναι πιο έντονες και είναι πιο πιθανό να αναφέρουν στενοχώρια, θυμό ή πανικό.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, διαπίστωσε ότι η μισοφωνία επηρεάζει σημαντικά το 18,4% των ανθρώπων. Μόνο το 2,3% πίστευαν ότι είχαν την πάθηση, ωστόσο, και μόνο το 13,6% είχε ακούσει γι ‘αυτήν. Η ανάλυση έδειξε ότι η μισοφωνία ήταν εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έπασχαν από την πάθηση ήταν τα 43 έτη.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η κορυφαία υπερτροφή για πρωινό που μειώνει τη χοληστερίνη, την πίεση και σταθεροποιεί το σάκχαρο

xristiana

Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές στη φροντίδα της άνοιας

xristiana

Πως να επιλέξω το σωστό foundation στον τόνο της επιδερμίδας μου;

xristiana