8/9/2023
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. γρ. μοσχαρίσιο κιμά, ή ανάμεικτο με αρνίσιο κιμά
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- ½ κ.γ. κ.γ. κύμινο
- 120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 20 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο, ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 250 γρ. χυλοπιτάκι
- 400 γρ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
- 100 γρ. ξερό ανθότυρο, χοντροτριμμένο.
- Διαδικασία
- Τα σουτζουκάκια
- Βρέχουμε το ψωμί με το κρασί, 10’ να μαλακώσει, το στίβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια.
- Ζυμώνουμε καλά και ιδανικά αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε 30′ στο ψυγείο.
- Κατόπιν πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο για 10’ στους 200ο C.
- Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας όλα τα υλικά της για 10’ σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε στο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα με τα χυλοπιτάκι που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για ακόμη 20-25’ στους 180ο C, ανακατεύοντας προσεκτικά 2-3 φορές.
- Μόλις βγάλουμε το καυτό γιουβέτσι προσθέτουμε τον τριμμένο ξερό ανθότυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πηγή: https://sintagoulis.gr