ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γιατί πολλοί κάτοικοι του εξωτερικού προτιμούν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα

12/9/2023

Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει επίσης μια προνομιακή τοποθεσία για ξένες επενδύσεις σε ακίνητα. Οι προσιτές και ελκυστικές επιλογές ακινήτων, οι ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές και η στρατηγική της θέση, έχουν κάνει την  Ελλάδα ένα δημοφιλές hotspot για επενδυτές από όλο τον κόσμο. Αυτή η τάση έχει επηρεάσει πολλές περιοχές στην Αθήνα όπως οι πωλήσεις κατοικιών σε Εκάλη και Βούλα, όπου τα πολυτελή ακίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην μεγάλη ζήτηση ελληνικής ακίνητης περιουσίας και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην τοπική αγορά κατοικίας, καθώς και τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αυτό παρουσιάζει στην ζωή των κατοίκων και την εγχώρια οικονομία.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι από το εξωτερικό προτιμούν να αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα είναι οι ελκυστικές επιλογές ακινήτων από άποψη προσιτότητας και σχέσης ποιότητας/τιμής. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα προσφέρει σχετικά χαμηλές τιμές ακινήτων, καθιστώντας την μια προσιτή επιλογή για ξένους επενδυτές. Επιπλέον, οι ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές της χώρας για τους ξένους επενδυτές την καθιστούν ελκυστική τοποθεσία για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα. Τέλος, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το μεσογειακό κλίμα την έχουν αναγάγει σε μία ιδανική τοποθεσία για όσους αναζητούν εξοχική κατοικία ή για να περάσουν το υπόλοιπο της σύνταξης τους.

Σημαντική είναι η επίδραση των ξένων επενδύσεων μαζί με την περιορισμένη προσφορά  στην αύξηση των τιμών στις πωλήσεις κατοικιών σε Βούλα και Εκάλη. Η εισροή ξένων επενδύσεων οδήγησε επίσης σε ώθηση της τοπικής οικονομίας, καθώς οι ξένοι επενδυτές τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Μαζί με τις ξένες επενδύσεις που έχουν αποφέρει πολλά οφέλη στην τοπική αγορά ακινήτων, παράλληλα παρουσιάζονται και ορισμένες προκλήσεις και ευκαιρίες. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η εξισορρόπηση των αναγκών των ξένων επενδυτών με εκείνες της τοπικής κοινωνίας. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη καινούργιων πολυτελών ακινήτων δεν επηρεάζει αρνητικά το τοπικό περιβάλλον ή την κοινότητα. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη της διασφάλισης και της βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης της τοπικής φυσικής κληρονομιάς. Με την εισροή ξένου κεφαλαίου, ενθαρρύνεται και η τοπική επιχειρηματικότητα με την δημιουργία νέων υπηρεσιών και ευκαιριών για απασχόληση. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι περιοχές έχουν προσελκύσει και πολλές μεγάλες εταιρείες που έχουν μετακινήσει τα κεντρικά τους γραφεία προς σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να αυξήσουν το κύρος τους και την  αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους.

Συνοψίζοντας, πέρα από την γοητεία που εκπέμπουν οι δύο αυτές περιοχές, είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια το ελληνικό realestate φιγουράρει ανάμεσα στις προτιμήσεις ξένων επενδυτών και ειδικά αυτών που ψάχνουν ακίνητα όχι για κατοικία αλλά για μια μακροχρόνια μίσθωση που θα τους επιφέρει ένα σταθερό παθητικό εισόδημα. Οι συνθήκες και η πολιτική σταθερότητα ευνοούν την αναζήτηση αυτή καθώς και την αύξηση των τιμών στις πολυτελείς κατοικίες, ωθώντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξισορροπηθούν οι ανάγκες των ξένων επενδυτών με αυτές της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη. 

Related posts

Καστανό χρώμα μαλλιών: Πώς θα το φρεσκάρεις με φυσικό τρόπο

xristiana

Με εννέα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα ενισχύει η Περιφέρεια Αττικής τους αθλητές ΑμεΑ

xristiana

Πρόσκληση Συμμετοχής στο Διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)

xristiana