ΚεντρικήΥγεία

Γιαούρτι: Πώς βοηθά να κάψετε το λίπος στην κοιλιά – Αποφύγετε αυτά τα λάθη

10/9/2023

Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνη που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μειώνει την ορμόνη της πείνας. Με τον τρόπο αυτό οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και συμβάλλει στην καύση λίπους, μειώνοντας αποτελεσματικά το λίπος στην κοιλιά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για προσθέστε το γιαούρτι στη διατροφή σας. Είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών, που θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε ασβέστιο, βιταμίνη D, φώσφορο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β12. Μπορεί να σας υποστηρίξει στην απώλεια βάρους αλλά πολλές έρευνες υποδηλώνουν ότι το γιαούρτι είναι ιδανικό για να κάψει το λίπος στην κοιλιά.

Τα παρακάτω λάθη όμως μειώνουν την διατροφική του αξία και δεν συμβάλλουν στην καύση λίπους. Δείτε ποια είναι αυτά.

Πώς το γιαούρτι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με τα βακτήρια οδηγούν στην αύξηση της απορρόφησης του από τα οστά, καθιστώντας το γιαούρτι μια εξαιρετική επιλογή για την πρόληψη κατά την οστεοπόρωση.
Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε απαραίτητα μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (αν το γιαούρτι είναι άπαχο)

Η πρωτεΐνη μας βοηθά να νιώθουμε χορτάτοι. Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιπαρά), είναι το πιο χορταστικό, σύμφωνα με άρθρο στο The American Journal of Clinical Nutrition. Απαιτεί επίσης περισσότερη ενέργεια για την πέψη σε σύγκριση με το λίπος και τους υδατάνθρακες (με άλλα λόγια, το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες διασπώντας το).

Η διατροφική πρωτεΐνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ακόμη και όταν χάνετε βάρος, σύμφωνα με δημοσίευση στο The Journal of Nutrition.‌ Το να κρατάμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των μυών μας είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους, επειδή ενισχύει τον μεταβολισμό περισσότερο από λίπος, δηλαδή όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε συνολικά.

Η πρόσληψη πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο αποτελεσματική στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης σε σύγκριση με την απλή κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αργότερα μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουνίου 2014 στο The Journal of Nutrition‌.

Τέλος, τα καλά βακτήρια στα προβιοτικά του γιαουρτιού συμβάλλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού και της πέψης. Επιπλέον η υψηλή ποσότητα ασβεστίου στο γιαούρτι σηματοδεί στα λιπώδη κύτταρα να αντλούν λιγότερη κορτιζόλη, καθιστώντας ευκολότερα την απώλεια βάρος. Επίσης, τα αμινοξέα στο γιαούρτι βοηθάνε στη καύση λίπους.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε με το γιαούρτι

Εδώ είναι μερικά κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε εάν θέλετε να κάψετε λίπος.

Λάθος 1: Επιλέγετε επιδόρπια γιαουρτιού

Πέρα από τη γεύση, υπάρχουνπολλές επιλογές, από το στυλ του γιαουρτιού, επιδόρπια με φρούτα ή με δημητριακά, από αγελαδινό γάλα, κατσικίσιο, γάλα βρόμης ή με βάση τη σόγια, για παράδειγμα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από 0 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης έως και 20 γραμμάρια ανά μερίδα. Μάλιστα οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, ενώ το όριο για τους άνδρες είναι 36 γραμμάρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Διορθώστε το: Ελέγχετε πάντα για την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στον πίνακα διατροφικών στοιχείων. Αναζητήστε γιαούρτια με 7 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ή λιγότερο — όσο χαμηλότερα, τόσο το καλύτερο για την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία.

Λάθος 2: Επιλέγετε light που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά

Ορισμένα γιαούρτια διατίθενται στο εμπόριο ως «light», κάτι που μπορεί να είναι ένδειξη ότι έχουν γλυκαθεί με τεχνητά γλυκαντικά. Ενώ η διατήρηση της πρόσθετης ζάχαρης στο ελάχιστο είναι σημαντική, η επιλογή γιαουρτιών που το επιτυγχάνουν αυτό χρησιμοποιώντας τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι η απάντηση.

Η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη είναι κοινά τεχνητά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να γλυκάνουν ένα προϊόν, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη. Αυτό ακούγεται ιδανικό για απώλεια βάρους, αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μπερδέψουν τον εγκέφαλό μας και να μας κάνουν να λαχταράμε ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing.

Διορθώστε το: Ελέγχετε πάντα τη λίστα συστατικών για τεχνητά γλυκαντικά. Επιλέξτε απλή γεύση, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά.

Λάθος 3: Προσθέτετε δημητριακά με ζάχαρη

Η ενσωμάτωση θρεπτικού γιαουρτιού, όταν συνδυάζεται με ζαχαρούχα δημητριακά ή προστίθεται σε υπερβολικά ζαχαρούχα smoothies χάνει την αξία του. Ναι, εξακολουθείτε να λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα προβιοτικά και την άπαχη πρωτεΐνη από το γιαούρτι, αλλά τα λαμβάνετε μαζί με πρόσθετα σάκχαρα.

Διορθώστε το:‌ Χρησιμοποιήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες μαζί με φρεσκοκομμένα φρούτα. Όταν φτιάχνετε smoothies, περιορίστε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο ελάχιστο, παραλείποντας το μέλι και γλυκάνετε με φρέσκα φρούτα. Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς (θα πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες) και χρησιμοποιείτε πάντα γάλα χωρίς ζάχαρη ή κανονικό αγελαδινό γάλα.

Λάθος 4: Το παρακάνετε με το μέγεθος της μερίδας

Ένα από τα πλεονεκτήματα του γιαουρτιού είναι ότι συνήθως πωλείται σε κεσεδάκι, που αποτελεί μια μερίδα. Αλλά αν αγοράζετε γιαούρτι μεγαλύτερου μεγέθους, επειδή συνήθως είναι μια πιο οικονομική επιλογή, χάνετε το έλεγχο στη μερίδα.

Διορθώστε το: Γεμίζετε τρία τέταρτα φλιτζανιού με γιαούρτι, μέχρι να συνηθίσετε τη μερίδα. Ή, κρατήστε ένα κεσεδάκι, και βάζετε το γιαούρτι εκεί ώστε να μην χρειάζεται να σκέφτεστε κάθε φορά πόσο πρέπει να φάτε.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η πόλη φοράει τα λαμπιόνια της

xristiana

“Βία Σε Βάρος Των Γυναικών: Μια Διαθεματική Συζήτηση”

xristiana

Γονιμότητα: Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια

xristiana