ΚεντρικήΥγεία

Ασφαλέστερες πόλεις: Τι λένε οι εταιρείες απολύμανσης για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών στους αστικούς χώρους

22/9/2023

Με τον φόβο μιας νέας απειλής ζουν οι πόλεις μετά το πέρας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Οι απαιτήσεις του κόσμου για καλύτερη δημόσια υγεία εν μέσω εντεινόμενων απειλών αυξάνονται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, οι δήμοι αναζητούν εταιρείες απολύμανσης με την απαιτούμενη εμπειρογνωμοσύνη για να συμβάλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των μικροβιακών απειλών. Σε ένα ολοκληρωμένο γκάλοπ που έγινε ρωτήθηκαν μερικές από τις πιο δραστήριες εταιρείες που ασχολούνται με τις απολυμάνσεις στην Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/,στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναδειχθεί για το ποια είναι η καλύτερη διαδικασία για την υγιεινή και την προστασία της δημόσιας υγείας στις πόλεις.

Μια εταιρεία που ασχολείται με απολυμάνσεις στην Κόρινθομας υπογράμμισε ότι ο τακτικός και ενδελεχής καθαρισμός των δημόσιων χώρων είναι η πιο κρίσιμη διαδικασία πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων και ασθενειών. Περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως πάρκα, παιδικές χαρές και οι σταθμοί των δημόσιων συγκοινωνιών θεωρούνται πιθανά σημεία εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών. Ο καθαρισμός αυτών των χώρων δεν πρέπει να γίνεται μόνο με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και με σύγχρονες απολυμαντικές τεχνικές προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης.

Ένα δεύτερο μέτρο που πάρθηκε από μία εταιρεία απολύμανσης στην Αθήνα, είναι η χρήση ηλεκτροστατικού ψεκασμού. Αυτή η τεχνολογία επικαλύπτει τις επιφάνειες με ένα απολυμαντικό διάλυμα διασφαλίζοντας ότι ακόμα και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία μπορούν να απολυμανθούν. Πολλές εταιρείες επίσης προτείνουν την μέθοδο τεχνολογία UV-C, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς δημόσιους χώρους όπως βιβλιοθήκες, μουσεία και μέσα μαζικής μεταφοράς για να σκοτώσει ή να απενεργοποιήσει επιβλαβείς μικροοργανισμούς.

Τρίτον, σημαντικός παράγοντας πρόληψης είναι η εκπαίδευση στους πολίτες σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλάβει ειδικά σεμινάρια για την προώθηση της υγιεινής των χεριών, τη χρήση μάσκας σε χώρους με πολύ κόσμο και την τήρηση οδηγιών σχετικά με τις αποστάσεις, τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μετάδοση. Ένα επιπλέον μέτρο είναι και η εγκατάσταση σταθμών απολύμανσης χεριών σε δημόσιους χώρους όπως και στο μετρό. Η διατήρηση της προσωπικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας γιατί μετριάζει την εξάπλωση ασθενειών.

Ένα άλλο μέτρο που προτείνουν οι εταιρείες απολύμανσης είναι το φιλτράρισμα του αερισμού σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των συστημάτων κλιματισμού ώστε να περιλαμβάνουν φίλτρα υψηλής απόδοσης.

Επιπλέον αυτό που προτάθηκε από μία εταιρεία απολύμανσης στην Θεσσαλονίκη ήταν η χρήση αντιμικροβιακών επιφανειών σε δημόσιες υποδομές, όπως το κράμα χαλκού. Αυτά τα υλικά έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μειώνουν τη μικροβιακή μόλυνση και μπορούν να  ενσωματωθούν στην υποδομή της πόλης και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει συνωστισμός όπως στάσεις λεωφορείων, μετρό, σταθμοί τρένων κλπ..

Οι απολυμάνσεις σε Κόρινθο, Αθήνα όπως και σε μεγάλα αστικά κέντρα απαιτούν να υπάρχει ένα καλά δομημένο και ισχυρό σχέδιο ταχείας απόκρισης. Οι πόλεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για την σωστή ενημέρωση των πολιτών και να δρουν άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης μιας επιδημίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άμεση αποστολή συνεργείων καθαρισμού σε τοποθεσίες hotspot, όπως και τον προσωρινό αποκλεισμό εγκαταστάσεων, δημοσίων χώρων, κτιρίων και σχολείων για απολύμανση.

Related posts

Μυστήριο με τα πρόβατα που περπατούν σε έναν σχεδόν τέλειο κύκλο επί 12 ημέρες σε φάρμα

xristiana

“Φυτά και Κήπος”: Ανοίγει τις πύλες της στις 29 Απριλίου η μεγάλη έκθεση στο Άλσος Περιστερίου

xristiana

Τα tips που θα κάνουν την επιδερμίδα μας να ακτινοβολεί λίγο πριν από τις γιορτές

xristiana