13/9/2023
Επιστήμονες στην Αυστραλία χώρισαν τους 16.209 εθελοντές τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 8.086 λάμβαναν καθημερινά 100 mg ασπιρίνης και οι άλλοι 8.123 λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο, άνοια ή κάποια σωματική αναπηρία.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια παρακολούθησης, 995 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Από όσους λάμβαναν ασπιρίνη, νόσησαν οι 459, ενώ από όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο, διαγνώστηκαν με διαβήτη οι 536.
Αφού έλαβαν υπόψιν διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασπιρίνη μειώνει κατά 15% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η ασπιρίνη επιβραδύνει την αύξηση της γλυκόζης νηστείας, δηλαδή του σακχάρου στο αίμα όταν κάποιος είναι νηστικός.
«Σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα, η ασπιρίνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, κυρίως στη γαστρεντερική οδό.
Γι’ αυτό οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν λήψη ασπιρίνης από τους ηλικιωμένους μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος, π.χ. μετά από έμφραγμα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη, Δρ. Σοφία Ζούνγκα.
Τα νέα ευρήματα δεν επαρκούν επί του παρόντος για την αλλαγή αυτών των συστάσεων, πρόσθεσε.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com