ΚεντρικήΥγεία

Απώλεια ακοής: Αυτή η ανύποπτη αλλαγή στα μάτια είναι το πρώτο σημάδι

8/9/2023

Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι φυσικά «ακούνε» με τα μάτια τους θα μπορούσε να αποκαλύψει πρώιμα συμπτώματα για απώλεια ακοής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συνήθως, όταν ένας ΩΡΛ εξετάζει έναν ασθενή για προβλήματα ακοής, ελέγχει τα αυτιά του. Η ένταση στην οποία οι ασθενείς αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά έναν καθαρό τόνο ονομάζεται κατώφλι ακοής και εάν αυτό το όριο είναι πολύ υψηλό, θα μπορούσε να υποδηλώνει την ανάγκη για ακουστικά βαρηκοΐας.

Το πρόβλημα με αυτό το τεστ, ωστόσο, είναι ότι καταγράφει την απώλεια ακοής ενός ατόμου περίπου μία ή δύο δεκαετίες μετά την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων.

Νέα έρευνα για την απώλεια ακοής: Τι έδειξε

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Rotman στον Καναδά βρήκαν έναν καλύτερο τρόπο και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Journal of Neuroscience. Παρακολουθώντας προσεκτικά τα μάτια των συμμετεχόντων καθώς ακούν μια συζήτηση, ο ψυχολόγος Eric Cui και ο γνωστικός νευροεπιστήμονας Björn Herrmann εντόπισαν ένα ενδεικτικό σημάδι δυσκολίας ακοής.

Όσο περισσότερο παλεύει ένα άτομο να ακούσει, τόσο πιο προσηλωμένο το βλέμμα του. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μάτια δεν κινούνται τόσο πολύ όταν οι άνθρωποι σκέφτονται πολύ. Για παράδειγμα, όταν κάποιος προσπαθεί να θυμηθεί  οι κινήσεις των ματιών του τείνουν να μειώνονται, σχεδόν σαν να κοιτάζει επίμονα ένα σημείο στο διάστημα.

Οι Cui και Herrmann έδειξαν τώρα ότι αυτό ισχύει και για τα μάτια των ακροατών που καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να ακούσουν.

Η μελέτη περιελάμβανε τρία πειράματα, στα οποία νεαροί ενήλικες, που θεωρούσαν την ακοή τους υγιή, άκουγαν ήχους σε άνετη ένταση ενώ το πηγούνι τους ακουμπούσε σε μια προεξοχή μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Οι κόρες και οι κινήσεις των ματιών τους καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

  • Το πρώτο πείραμα έπαιξε ήχους ομιλίας σε 26 συμμετέχοντες. Μετά από κάθε γύρο ομιλίας, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα γρήγορο τεστ κατανόησης ακρόασης. Κατά την καταγραφή της ανθρώπινης ομιλίας, η οθόνη μπροστά στους συμμετέχοντες ήταν είτε κενή είτε έδειχνε ένα σταθερό τετράγωνο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κινήσεις των ματιών μειώθηκαν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες ακρόασης και η μείωση των κινήσεων των ματιών συσχετίστηκε με καλύτερη κατανόηση της ομιλίας.
  • Στο δεύτερο πείραμα, 22 συμμετέχοντες άκουσαν ηχογραφημένες λίστες σύντομων προτάσεων ενώ παρακολουθούσαν μια κουκκίδα να κινείται τυχαία γύρω από την οθόνη μπροστά τους. Πραγματοποιήθηκε και πάλι τεστ ακουστικής κατανόησης. Τα αποτελέσματα δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι κινήσεις των ματιών μειώνονται όταν η ομιλία είναι πιο δύσκολο να ακουστεί και η προσπάθεια ακρόασης είναι μεγαλύτερη.
  • Στο τρίτο και τελικό πείραμα, που διεξήχθη μεταξύ 23 συμμετεχόντων, ο καθένας άκουσε δύο ιστορίες 10-11 λεπτών από podcast. Μία από τις ιστορίες ήταν ανακατεμένη για να κάνει την ακρόαση της δυσκολότερη. Η οθόνη μπροστά στους συμμετέχοντες έδειχνε δεκαέξι κουκκίδες που κινούνταν τυχαία κατά τη διάρκεια των ιστοριών. Ακολούθησε τεστ κατανόησης. Κατά τη διάρκεια της ανακατεμένης ιστορίας, τα μάτια των ακροατών κινούνταν περισσότερο από ότι όταν άκουγαν την ιστορία ανέπαφη.

Όπου ο θόρυβος του περιβάλλοντος ήταν πιο ήσυχος, τα μάτια των συμμετεχόντων κινούνταν περισσότερο. Αλλά όταν ο ήχος αυξάνονταν έγινε πιο δύσκολο και τα μάτια τους παρέμειναν σταθερά.

Και στα τρία πειράματα, η διαστολή ή η σύσπαση των μαθητών ενός συμμετέχοντος είπε λίγα για την ακουστική κατανόησή τους. Επιπλέον, αυτό που εμφανιζόταν στην οθόνη μπροστά στους συμμετέχοντες είχε μικρή επίδραση στο πόσο κινούνταν τα μάτια τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κινήσεις των ματιών μπορεί να περιέχουν ενδείξεις για το πόσο προσπαθεί ένα άτομο να ακούσει. Η επίπονη ακρόαση δεν οφείλεται πάντα σε απώλεια ακοής, φυσικά, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ένα άτομο δυσκολεύεται.

«Από κλινική άποψη, τα επόμενα βήματα είναι σίγουρα να διερευνηθεί εάν οι κινήσεις των ματιών υποδηλώνουν επίσης προσπάθεια ακρόασης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή αυτός είναι ο πληθυσμός για τον οποίο η νέα μας προσέγγιση μπορεί να είναι πιο χρήσιμη», ανάφερε ο Herrmann στην Ingrid Fadelli στο Medical Xpress.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας Συμμετέχει Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Για Την Υγεία Και Την Ασφάλεια Στην Εργασία

xristiana

Mirrored manicure

xristiana

Kαύσωνες διαρκείας, πυρκαγιές και… καταιγίδες: Η νέα «ακραία κανονικότητα» είναι εδώ

xristiana