20/9/2023
Μόλις οι μισοί από τους 1,3 περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με υπέρταση γνωρίζουν ότι πάσχουν από την ιατρική κατάσταση ή έχουν διαγνωστεί με την κατάσταση που χαρακτηρίζεται «σιωπηλός δολοφόνος» λόγω της απουσίας συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με την κοινή κατευθυντήρια γραμμή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπέρταση σταδίου 1 ορίζεται ως η πίεση με συστολική τιμή μεταξύ 130-139 mmHg ή με διαστολική τιμή μεταξύ 80-89 mmHg. Όταν οι τιμές ξεπεράσουν το 180 και 120 αντίστοιχα, τότε η κατάσταση είναι επείγουσα και η επίσκεψη σε γιατρό αναγκαία.
Βέβαια, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να διαχειριστεί κανείς την υψηλή αρτηριακή πίεση και να αποφύγει τα επίπεδα κινδύνου, όπως οι παρακάτω τέσσερις απλές παρεμβάσεις από την πιστοποιημένη διατροφολόγο, Shyla Cadogan οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την διαχείριση της υψηλής πίεσης πριν την συνταγογράφηση φαρμάκων:
1. Περιορίστε το αλάτι
To 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές. Το νάτριο, μαζί με το μαγνήσιο και το κάλιο, δρα ως ηλεκτρολύτης και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αποτελεί όμως και εκ των βασικών ενόχων για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατ’ επέκταση, όταν καταναλώνεται καθ΄υπερβολήν, προκαλώντας διαταραχή της ισορροπίας. Συνεπώς το αλάτι θέλει μέτρο -και ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές εδώ τις περιπτώσεις που το υπερκαταναλώνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
2. Αυξήστε το κάλιο
Σε αντίθεση με το αλάτι, η χαμηλή πρόσληψη καλίου λειτουργεί αρνητικά για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς εμπλέκεται και αυτό στη ρύθμιση της πίεσης. Καταναλώστε μπανάνες, πατάτες, σπανάκι, φακές, φασόλια, αβοκάντο καρπούζι και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο, και βάλτε έτσι «φρένο» στην επιβαρυντική δράση του νατρίου. Μάλιστα, μπορείτε να βρείτε μεγάλες ποσότητες καλίου σε υποκατάστατα του αλατιού, κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με 14% μικρότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και σημαντικά ακόμα οφέλη που θα ανακαλύψετε πατώντας εδώ.
3. Αυξήστε και το μαγνήσιο
Το μαγνήσιο δρα ως ρυθμιστής των παραπάνω μετάλλων και σύμφωνα με μελέτες, δρα αποτελεσματικά έναντι της υπέρτασης ενισχύοντας την αγγειοδιαστολή. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο αποτελούν τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο και η μαύρη σοκολάτα. Μήπως έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου; Διαβάστε εδώ τα συμπτώματα που το μαρτυρούν.
Χρήσιμο tip: Τα τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά με αφθονία σε μαγνήσιο δεν θέλουν υπερβολή στο μαγείρεμα, καθώς η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τη χλωροφύλλη τους, βασικό συστατικό της οποίας είναι το μαγνήσιο.
4. Μειώστε το άγχος
H καθημερινότητα είναι γεμάτη από στρεσογόνα γεγονότα και αυτές οι μικρές αυξήσεις του άγχους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Συνήθως, με την αποβολή του παροδικού στρες ο καρδιακός ρυθμός και η πίεση επανέρχονται στο κανονικό. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με το χρόνιο άγχος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ επιβαρυντικά λειτουργούν παράλληλα συνήθειες όπως κακή διατροφή, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Ενημερωθείτε εδώ για τα εννέα σημάδια κινδύνου του χρόνιου στρες και πώς αντιμετωπίζεται.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com