ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Τα δημοφιλή τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο – Ποια σας προστατεύουν

3/9/2023

Η άνοια είναι μια καταστροφική για το μυαλό κατάσταση που βλάπτει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να εκτελούν βασικές καθημερινές εργασίες.

Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν όμως τρόποι πρόληψης και παράγοντες κινδύνου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και κάποια δημοφιλή τρόφιμα.

Ο Patrick Holford είναι διατροφολόγος και ιδρυτής του Food For the Brain Foundation για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Η φιλανθρωπική οργάνωση διεξάγει έρευνα και εργάζεται ενεργά εδώ και 10 χρόνια για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Ποια τρόφιμα μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια

«Υπάρχουν τρεις εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σε αυτά που τρώμε, που πιθανώς μειώνουν τον μελλοντικό κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου τουλάχιστον κατά ένα τρίτο», επισημαίνει ο ειδικός και εξηγεί:

«Πρόκειται για τη μείωση της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφίμων, τη μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες».

Η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών, είτε από δίαιτα ή συμπληρώματα είτε με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο για άνοια κατά το ένα πέμπτο (20%), σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 100.000 ανθρώπους μόλις δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ποια τρόφιμα να αποφεύγουμε

Ο ειδικός συνιστά να περιορίσετε ένα συγκεκριμένο είδος σνακ ή γεύματος εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε άνοια στο μέλλον.

Οι επεξεργασμένοι, λευκοί υδατάνθρακες που λαμβάνουμε συχνά από το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά μπορεί να είναι αυτά που κάνουν πολλά γεύματα και σνακ τόσο νόστιμα, αλλά υπάρχουν ορισμένες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας όταν τρώμε πάρα πολύ από αυτούς.

Και με την πάροδο του χρόνου, αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο -ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νόσο του Αλτσχάιμερ μακροπρόθεσμα.

«Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας επεξεργασμένων λευκών υδατανθράκων σε τακτική βάση, από ζάχαρη μέχρι άσπρο ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά, διαταράσσει την παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο προάγοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη», εξηγεί ο Δρ. Holford.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης στον εγκέφαλο και, με πάρα πολλή ζάχαρη και υδατάνθρακες στη διατροφή, οι υποδοχείς ινσουλίνης ουσιαστικά κλείνουν.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγεί σε μια παράδοξη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά μειωμένη παροχή στον εγκέφαλο. Ακόμη και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ελαφρώς υψηλότερα από τα κανονικά σε άτομα άνω των 35 ετών είναι προγνωστικός παράγοντας για άνοια τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τη μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων και την προσθήκη περισσότερων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας, ο Δρ. Holford λέει ότι υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή για να βοηθήσετε στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ, που ευθύνεται για τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Έλεγχος του βάρους
  • Μεσογειακή διατροφή με φρούτα, λαχανικά και βιταμίνη C, πλούσια σε αντιοξειδωτικά
  • Πρόληψη της κατάθλιψης, του στρες και της έλλειψης ύπνου
  • Διατήρηση σωματικής, κοινωνικής και πνευματικής δραστηριότητας
  • Αποχή από το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διαδικτυακή Εκδήλωση Για Την Καρδιακή Ανεπάρκεια

xristiana

Μπορώ να αντικαταστήσω εντελώς το conditioner με μια μάσκα μαλλιών;

xristiana

Άνοια: Τα σπορ που μειώνουν τον κίνδυνο στους 60ρηδες

xristiana