ΚεντρικήΟμορφιά

Κι όμως, δεν είναι ο χρόνος η νο1 αιτία της γήρανσης του προσώπου

22/8/2023

Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας από την ημέρα που γεννιόμαστε. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι είναι ενώ άλλοι φαίνονται αγέραστοι;

Εκτός από τη γενετική, υπάρχει και κάτι ακόμη ισχυρότερο που μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση του δέρματός μας. Γιατί, είτε το πιστεύεις είτε όχι, η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει στο 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης!

Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου – γνωστό και ως φωτογήρανση – καθώς και τα βασικά βήματα για την πρόληψή του.

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας, ξηρότητα, καφέ κηλίδες… Παρότι οι περισσότερες κατηγορούμε τον χρόνο για την εμφάνισή τους, στην πραγματικότητα ο κύριος ένοχος είναι η φωτογήρανση, οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται στο δέρμα εξαιτίας της αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο και την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία στη διάρκεια της ζωής μας.

Τι έδειξε η έρευνα

Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Biomedicine & Aging Pathology» επισημαίνει ότι περίπου το 80 – 90% του πληθυσμού της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής εμφανίζει σημάδια φωτογήρανσης, ενώ άλλη έρευνα στην επιθεώρηση «Advanced Pharmaceutical Bulletin» επιβεβαιώνει ότι περίπου το 80% της γήρανσης στο πρόσωπο οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο. «Κάτι που έχουμε παρατηρήσει στα ιατρεία μας, είναι ότι μετά το καλοκαίρι αυξάνεται η ανάγκη για θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φωτογήρανσης, όπως είναι οι λεπτές ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, η τραχύτητα και η ωχρότητα στην επιδερμίδα. Εξετάζουμε επίσης πολλές γυναίκες – αλλά και άντρες – με ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που δείχνουν πιο γηρασμένοι συγκριτικά με τη βιολογική τους ηλικία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών καταγράφουμε καινούργιους σπίλους οι οποίοι χρήζουν παρακολούθησης με χαρτογράφηση ή αφαίρεσης», σχολιάζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα από το Cosmetic Derma Medicine.

Συμβουλές για πρόληψη της φωτογήρανσης και αντιγήρανση

«Η προτροπή για τη συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση αντηλιακού είναι πια κοινή γνώση. Χρειάζεται όμως να πούμε ότι πλέον η επιλογή της αντηλιακής προστασίας πρέπει να γίνεται με πιο επιστημονικό τρόπο, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική, τόσο απέναντι στις συνέπειες της φωτογήρανσης όσο για να προστατεύει από πιθανές κακοήθεις βλάβες του δέρματος που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο. Η ανάλυση του φωτότυπου της επιδερμίδας από τον δερματολόγο και η εκτίμηση του κινδύνου για βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία είναι δύο στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη προστασία.

Σχετικά με την αντιγήρανση, αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι έχει αποδειχτεί και ερευνητικά, με παλαιότερη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Dermatologic Surgery», πως η τακτική χρήση του αντηλιακού δεν προστατεύει μόνο το δέρμα, αλλά αντιστρέφει επίσης ως έναν βαθμό τις πιο συνηθισμένες βλάβες της φωτογήρανσης, όπως μικρές ρυτίδες και δυσχρωμίες», επισημαίνει η γιατρός.

«Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη της φωτογήρανσης και την αντιγήρανση. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ISRN Dermatology» επισημάνθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά στις τροφές μπορεί να προστατεύουν από τη φωτογήρανση και τις αλλοιώσεις που εκδηλώνονται στο δέρμα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

Το θέμα αυτό είναι ακόμη υπό έρευνα, αφού για να έχουν προστατευτική επίδραση στο δέρμα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος, όπως βιταμίνη C και Ε, είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμη για τον οργανισμό στο σύνολό του», προσθέτει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Δύο τελευταία basic αλλά πάντα χρήσιμα tips για την πρόληψη της φωτογήρανσης είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού που συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και η καθημερινή χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστατευτικά φίλτρα, καθώς εκτός από τα ίδια τα μάτια προστατεύουν επίσης το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα της περιοχής από πρόωρη γήρανση και δημιουργία λεπτών ρυτίδων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών

xristiana

Υγεία: Οι ιογενείς λοιμώξεις σχετίζονται με νευρολογικές παθήσεις, αλλά δεν είναι αναγκαστικά «ένοχες»

xristiana

21η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος.

xristiana