ΚεντρικήΠεριβάλλον

Motor Oil: Και με τη «βούλα» ο σταθμός CNG και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

1/8/2023

Την νέα τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο για το διυλιστήριο του Ομίλου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προκειμένου να ενταχθούν και επίσημα στο δυναμικό του δύο κρίσιμες υποδομές.

Πρόκειται αφενός για την κατασκευή και λειτουργία νέου σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) για την πλήρωση container που διαθέτουν ενσωματωμένες συστοιχίες κυλίνδρων και μεταφορά μετά την πλήρωση τους σε εγκαταστάσεις τρίτων για κατάλληλη χρήση και αφετέρου την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε στέγες κτηρίων, υποσταθμών και σε λοιπά δομικά στοιχεία, ισχύος 2,19 MW.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ, στην υφιστάμενη Α.Ε.Π.Ο. και στο κεφάλαιο της «Περιγραφής δραστηριότητας» προστίθεται ο «Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου (CNG)».

Σημειώνεται ότι ο νέος σταθμός Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (Compressed Natural Gas- CNG) θα περιλαμβάνει τον παρακάτω κύριο εξοπλισμό:

 Ξηραντήρα φυσικού αερίου για την απομάκρυνση πιθανής υγρασίας,

 Συμπιεστή φυσικού αερίου για την παραγωγή του Συμπιεσμένου ΦΑ

 Σημείο τροφοδοσίας (Διανομέα), για την πλήρωση κυλίνδρων με Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG).

Υπενθυμίζεται ότι το διυλιστήριο της Motor Oil συνδέεται με το ΕΣΦΑ μέσω κλάδου 20’’ και διαθέτει δικό του Μετρητικό Σταθμό. Για την τροφοδοσία του σταθμού CNG με φυσικό αέριο θα εγκατασταθεί αγωγός διαμέτρου 6 ιντσών και μήκους περίπου 2,5 χλμ, ο οποίος θα τροφοδοτεί τον Ξηραντήρα του νέου σταθμού.

Το «ντύσιμο» με φωτοβολταϊκά

Η δεύτερη τροποποίηση της Α.Ε.Π.Ο. αφορά την προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 2,19 MW. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι εντός του διυλιστηρίου εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγες κτηρίων, υποσταθμών και σε λοιπά δομικά στοιχεία σύμφωνα υποβληθέντα σχέδια.

Το εν λόγω έργο έχει αναλάβει και ξεκίνησε από τον Μάιο του 2020 η εταιρεία Big Solar με την προμήθεια τότε του εξοπλισμού για την πρώτη φάση του που προέβλεπε ισχύ 1,24 MW. Στην ολοκληρωμένη μορφή του το έργο θα έχει ισχύ 2,19 MW, αποτελώντας ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταικούς σταθμούς αυτοπαραγωγής στη χώρα με σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού (Net Metering). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω project χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά πλαίσια του οίκου Ja Solar και inverters του οίκου Fronius.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ.Β.Β.Β: Πρόγραμμα πασχαλινών εκδηλώσεων «ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ»

xristiana

Το φεστιβάλ καντίνας έρχεται στα Λουτρά Λαγκαδά

xristiana

Οι πιθανότητες ένα «ακίνδυνο» ογκίδιο στο στήθος να εξελιχθεί σε καρκίνο

xristiana