News ΑΜΕΑΚεντρική

Τα «ΝΗΜΑΤΑ» γιορτή σε 4 εποχές, είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Πολιτισμού

8/8/2023

Τα «ΝΗΜΑΤΑ». γιορτή σε 4 εποχές, είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για «επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας για Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό».

Η πρόταση αυτή, μοναδική σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα «ΝΗΜΑΤΑ» πρόκειται να «ξεδιπλωθούν» από το Φθινόπωρο του 2023 έως και το Καλοκαίρι του 2024 υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Εορδαίας, της ΔΕΗ και τις ποικιλότροπες χορηγίες επαγγελματιών και φίλων εθελοντών της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα «ΝΗΜΑΤΑ», η γιορτή σε 4 εποχές, έχουν ως σύνθημά τους το «Όλοι μαζί», αφορά όλον τον πληθυσμό με και χωρίς αναπηρία, αυτό σημαίνει ότι οι δράσεις, οι εκδηλώσεις, τα εργαστήρια θα υπάρξουν από κοινού. Το όραμα των «ΝΗΜΑΤΩΝ» συμπυκνώνεται στα παρακάτω, που αποτέλεσαν και το εισαγωγικό κείμενο της πρότασης του Συλλόγου.

ΝΗΜΑΤΑ

γιορτή σε 4 εποχές

φθινόπωρο 2023 – καλοκαίρι 2024

«Το τρομαχτικό αίτημα που θέτει η Τέχνη  είναι να εννοηθεί ο άνθρωπος από τον κόσμο»  Γιώργος Χειμωνάς

Μέσα από πολλαπλές οπτικές -της υφαντικής, της αφήγησης, της ζωγραφικής, της βιβλιοδεσίας, της μουσικής, της φωτογραφίας- δημιουργούνται γέφυρες έτσι ώστε να εννοηθεί ο άνθρωπος από τον άνθρωπο.

Η πρόταση κατευθύνεται βαθμηδόν προς μια διαδικασία συμπερίληψης που αφορμάται από ένα πολιτιστικό γεγονός και οδηγείται σε επίσης πολλαπλά γεγονότα, όπως η καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων, η φιλία, η αυτοεκτίμηση, η ενθάρρυνση, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, η δημιουργία, η επαγγελματική ακόμα κατάρτιση και καταξίωση. Βάση όλων αποτελεί η πίστη στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης, η συμπεριληπτική διαδρομή που προτείνεται μέσω αυτής, καθώς και η ενδεχόμενη επαγγελματική διέξοδος για ανθρώπους με Αναπηρία.

Με άξονα την αναπηρία και ζητούμενα τη συμπερίληψη και τη θεραπεία, στήνονται τέσσερεις «νηματογιορτές», όσες και οι εποχές, που αφορούν κάθε φορά και ένα διαφορετικό πολιτιστικό γεγονός που συμπεριλαμβάνει ανθρώπους με Αναπηρία, σχεδιάζεται για αυτούς, αλλά την ίδια ώρα εξακτικώνεται στο σύνολο της κοινωνίας, παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται έμπρακτα και προωθείται η καθολική προσβασιμότητα των ανθρώπων με Αναπηρία στον πολιτισμό μαζί και μέσα στην κοινότητα και όχι έξω από αυτήν.

Νήματα, νημάτια, κλωστίτσες, όλοι είμαστε κλωστίτσες, υφαίνουμε τον ιστό της προσωπικής μας ζωής, διασχίζουμε τη ζωή, συναντάμε υφάδια, άλλες κλωστίτσες, συνδεόμαστε, υφαίνουμε λόγια, εικόνες, μουσικές, φτιάχνουμε βιβλία, δένουμε, ράβουμε με άλλες κλωστές, τυπώνουμε τα όσα ζήσαμε, αποτυπώνουμε τα δικά μας υφάδια, το πέρασμά τους -το πέρασμά μας- από τον ιστό.

Τα νημάτια είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους, όμως τα χρειαζόμαστε όλα, για να υφάνουμε τον κάμπο του υφαντού μας. Η γλώσσα φαίνεται συμβολική, είναι όμως κατ’ ουσίαν ρεαλιστική. Η ύφανση διαπερνά την καθημερινότητά μας και μας αποκαλύπτει το βαθύτερο των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Ένα αρχέγονο αντικείμενο -το νήμα- γίνεται δίαυλος να μιληθεί ο εσώτερος εαυτός στο σύγχρονο γίγνεσθαι και μάλιστα να παράγει σύγχρονο πολιτισμό και να αποτελέσει τον άξονα σε καινοτόμες πολιτιστικές δράσεις. Μια πανάρχαια τέχνη -η υφαντική- συνυφαίνεται με άλλες εξίσου πανάρχαιες, την αφήγηση, τη γραφή, τη μουσική, και όλες μαζί συνδημιουργούν τρόπους σύγχρονους καλλιτεχνικής έκφρασης. Το νήμα είναι η αφετηρία, από όπου θα διαχυθεί ο πολιτισμός. Όλοι όσοι θα εμπλακούν ποικιλοτρόπως σε αυτό, είναι τα υφάδια που θα μιλήσουν με μια νέα, καινοτόμο, γλώσσα.

Όλγα Ντέλλα

Πηγή: https://kozan.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Ελλάδα κινδυνεύει να «αφρικανοποιηθεί» σε μεγάλο βαθμό, λέει ο Λέκκας – Ακραία σενάρια για έως και 50 βαθμούς

xristiana

«Santa Run Chania»: Γιορτή Στην Πλατεία Κατεχάκη, Με Τον Μ. Στρατή

xristiana

Οι αυτοάνοσες διαταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

xristiana