ΚεντρικήΥγεία

Τα έξι φρούτα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

18/8/2023

Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. 

Το οξειδωτικό στρες αντιπροσωπεύει μία διαταραχή μεταξύ της παραγωγής διαδραστικών μορφών οξυγόνου και της ικανότητας ενός βιολογικού συστήματος να αδρανοποιεί τα τοξικά μόρια και να επισκευάζει τις βλάβες που προκαλούν, διαβάζουμε στο Wikipedia.org. Κοινώς, όταν οι ελεύθερες ρίζες δεν ελέγχονται μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA και το μακροχρόνιο οξειδωτικό στρες να προκαλέσει χρόνιες φλεγμονές και ασθένειες. Για αυτό και είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το κάθε φρούτο έχει τη δική του διατροφική αξία και διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα οφείλουν το σκούρο μπλε χρώμα τους στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, το γλυκόξινο αυτό φρούτο περιέχει ισχυρές, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνεςΜελέτη του 2020 έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μύρτιλα τα οποία είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

murtila-diatrofi.jpg

Ρόδι

Το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν αρκετούς φλεγμονώδεις βιοδείκτες που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση ροδιών μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και ορισμένους τύπου καρκίνου. Το πιο γνωστό αντιοξειδωτικό που περιέχει το ρόδι είναι η πουνικαλαγίνη.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες, η μελατονίνη, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες Ε και C. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τον ύπνο, την αρτηριακή πίεση και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Σμέουρα

Τα σμέουρα ανήκουν στην κατηγορία των berries. Έχουν κόκκινο χρώμα, λουλουδάτο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, ενώ ξεχωρίζουν και αυτά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη ου 2022 τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που έχουν εντοπιστεί στα σμέουρα είναι οι ανθοκυανίνες, οι ελλαγιταννίνες και η βιταμίνη C. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που προάγουν αισθένειες όπως ο καρκίνος.

smeouro-egkymosyni.jpg

Βατόμουρα

Έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods αναφέρει ότι τα βατόμουρα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως ανθοκυανίνων και τερπενοειδών.

Goji Berries

Tα goji berries έχουν γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Χαρακτηρίζονται από το μακρόστερνο σχήμα τους και τη ζωηρό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους το οποίο έχουν εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε καρετονοειδή. Το πιο κοινό καροτενοειδές στα goji berries είναι η ζεαξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή όραση.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: Άνεμοι έως 10 μποφόρ και καταιγίδες

xristiana

Νέα μέθοδος εξαφανίζει ρυπογόνες και επικίνδυνες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μαγειρικά σκεύη και ρούχα

xristiana

Γιώργος Στάσσης: Πάνω από 5 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2026

xristiana