ΚεντρικήΥγεία

Πόδια: Ποια λάθη κάνουμε και μας πονάνε;

6/8/2023

Οι ενοχλήσεις στα πόδια μπορεί γρήγορα να γίνουν εξουθενωτικές. Αρκεί να σκεφτούμε πόσα συχνά σηκωνόμαστε και πόσο πολύ βασιζόμαστε σε αυτά για να μετακινηθούμε μέσα στην ημέρα, ακόμα και αν πρόκειται για να μπούμε από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα πόδια μας υγιή και λειτουργικά. Για να τα καταφέρουμε, αρκεί να αποφεύγουμε συγκεκριμένες συνήθειες που μπορεί να τα βλάπτουν όπως:

#Με μέτρο τα τακούνια

Ενώ μπορούμε να φοράμε το αγαπημένο μας ζευγάρι τακούνια σε ειδικές περιστάσεις, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να το κάνουμε καθημερινά μιας και αυξάνει την πιθανότητα ενόχλησης.  Εάν πρέπει να τα φοράτε καθημερινά, προσπαθήστε να μην τα φοράτε, καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και αλλάξτε στα άνετα αθλητικά σας μόλις βρείτε την ευκαιρία.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνους στα πόδια, οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε υποστηρικτικό παπούτσι τουλάχιστον το 80% του χρόνου. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τα τακούνια πλατφόρμες, μιας και μπορούν να ανακουφίσουν το πόδι και τους μυς του από την έξτρα πίεση.

#Δέστε τα κορδόνια σας

Εάν έχετε την συνήθεια να βγάζετε τα αθλητικά σας χωρίς να λύνετε τα κορδόνια σας και την επόμενη ημέρα απλώς να τα φοράτε, ίσως είναι καλύτερο να το αποφεύγετε. Η υποστήριξη του παπουτσιού χάνεται ή μειώνεται σημαντικά όταν τα κορδόνια δεν δένονται ή όταν είναι χαλαρά δεμένα.

#Επιλέξτε το κατάλληλο ζευγάρι για τρέξιμο

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τρέχετε φορώντας παπούτσια που δεν έχουν σχεδιαστεί για τρέξιμο, μιας και είναι πιθανό τα πόδια σας να πονέσουν εάν όχι μετά την προπόνηση, την επόμενη ημέρα.

Εξίσου σημαντικό είναι να αλλάζετε τα αθλητικά σας κάθε έξι με οκτώ μήνες.

#Μην περπατάτε ξυπόλητοι

Πιθανότατα οι γονείς σας απέτρεπαν από το να περπατάτε ξυπόλητοι ως παιδιά και μάλλον είχαν καλό λόγο. Εάν συνηθίζετε να περπατάτε συνέχεια ξυπόλητοι όσο βρίσκεστε στο σπίτι, τότε δεν παρέχετε στα πόδια σας επαρκή υποστήριξη και είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε κάλους και πόνο.

10 tips για υγιή πόδια

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διατηρήσετε τα πόδια σας υγιή και ανακουφισμένα από τον πόνο, περιλαμβάνουν:

  1. Προσπαθήστε να ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας και να δίνετε προσοχή στις αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή την εμφάνισή τους.
  2. Διατηρήστε καλή υγιεινή των ποδιών, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος και του στεγνώματος μεταξύ των δακτύλων.
  3. Ενυδατώστε την επιδερμίδα τους και μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό, εάν φοράτε ανοιχτά παπούτσια το καλοκαίρι.
  4. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος για να αποφύγετε ενοχλήσεις.
  5. Μην αγνοείτε τον πόνο ή τυχόν άλλα συμπτώματα που αυξάνονται ή δεν υποχωρούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
  6. Κόψτε τα νύχια των ποδιών ίσια. Αποφύγετε να κόβετε τις γωνίες για να μην γυρίσει το νύχι προς τα μέσα.
  7. Φορέστε τα κατάλληλα αθλητικά όταν περπατάτε ή κάνετε γυμναστική.
  8. Εναλλάσσετε τα παπούτσια σας κάθε μέρα. Δεδομένου ότι τα πόδια έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, τα παπούτσια σας θα απορροφούν την υγρασία από τα πόδια σας, επομένως είναι σημαντικό να αφήσετε τα παπούτσια σας να στεγνώσουν εντελώς.
  9. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι για να προστατεύσετε τα πόδια σας από τραυματισμούς και μολύνσεις.
  10. Ενυδατώστε την επιδερμίδα στην περιοχή των ποδιών μετά το μπάνιο για να αποφύγετε ξηρότητα και ερεθισμούς.

Πηγή: vita.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Χανιά: Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας

xristiana

Total denim look: Η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στο street style

xristiana

Ειδικός ανελκυστήρας για τους μαθητές στο ΕΕΕΕΚ Γλυκορίζου από τον Δήμο Αρταίων

xristiana