ΚεντρικήΟμορφιά

Οι απροσδόκητες παρενέργειες που μπορεί να έχει η εμμηνόπαυση στο στήθος μας…

25/8/2023

Ίσως έχουμε παρατηρήσει πως μερικές από τις αγαπημένες διάσημες γυναίκες άνω των 50 ετών στο Χόλιγουντ μοιάζουν πιο πληθωρικές! Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με ορμονικές αλλαγές, παρά με την πλαστική χειρουργική, καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται.

Πέρα από την αύξηση του βάρους, τις εναλλαγές στη διάθεσή μας και τις εξάψεις, μπορούν να παρουσιαστούν και κάποιες αισθητές αλλαγές στο στήθος μας… αυτήν την περίοδο!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η εμμηνόπαυση ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία μας περίοδο, αλλά οι αλλαγές που οδηγούν σε αυτήν μπορεί να διαρκέσουν από 7 έως 14 χρόνια! Η διάρκεια αυτής της φάσης ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και θα απασχολήσει καθεμιά από εμάς.

Για κάθε γυναίκα, οι αλλαγές που έρχονται με την εμμηνόπαυση είναι μοναδικές, αλλά οι αλλαγές στο στήθος είναι κατά κάποιο τρόπο κοινές, μια και αποτελούν μέρος αυτής της μετάβασης. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίσουμε τις αλλαγές που θα εμφανιστούν στο σώμα μας κατά την εμμηνόπαυση, ώστε να ξέρουμε εάν και πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε.

Αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος

Υποθέτουμε πως όταν έχουμε πλέον κατακτήσει τα μέσα της δεκαετίας των 50 ετών ή τις αρχές της δεκαετίας των 60, γνωρίζουμε με βεβαιότητα και τι νούμερο σουτιέν φοράμε. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα!

Είναι πολύ πιθανό να πρέπει να αναβαθμίσουμε ή να υποβαθμίσουμε το cup που φοράμε, ως τώρα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν όχι μόνο με την αύξηση του βάρους μας γενικότερα, αλλά και με την ανακατανομή του.

Ειδικά, κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, προκαλούνται διακυμάνσεις των ορμονών. Τελικά, η ελεύθερη πτώση των ορμονών μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του βάρους! Αποτέλεσμα; Μέρος της αύξησης βάρους μπορεί να προσκολληθεί στους μαστούς, με αποτέλεσμα τη διόγκωσή τους.

Πέρα από την αύξηση του σωματικού βάρους, όμως, οι ορμόνες και η γενετική μας προδιάθεση παίζουν επίσης, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του νούμερου του σουτιέν μας!

Την περίοδο της εμμηνόπαυσης το σώμα μας γνωρίζει πως η δυνατότητα να αποκτήσουμε απογόνους, ανήκει στο παρελθόν. Με τη σειρά του λοιπόν, το στήθος μας γνωρίζει πως δεν χρειάζονται πλέον και οι αγωγοί γάλακτος. Ως εκ τούτου, ο ιστός για την παροχή τροφής στα βρέφη, αντικαθίσταται με λίπος! Να πώς γίνεται εύκολα, η αλλαγή στο μέγεθος των μαστών! Εκτός από το να μεγαλώνει ή να μικραίνει, το στήθος μας μπορεί να χάσει το σχήμα του και να αρχίσει να πέφτει λόγω απώλειας ελαστικότητας… Δεν χρειάζεται πανικός! Καμιά από αυτές δεν αποτελούν και μόνιμη αλλαγή με την εμμηνόπαυση.

Μετατροπών συνέχεια…

Πέρα από το μέγεθος, αυτήν την περίοδο το στήθος μας μπορεί να υποστεί και μερικές ακόμα, αλλαγές. Ενδέχεται να παρουσιαστεί αίσθηση πόνου, κνησμός ή εξογκώματα, στοιχεία που σχετίζονται με την απώλεια των οιστρογόνων. Κάποια από αυτά τα σημάδια μπορεί να μας φαίνονται γνώριμα, αφού μπορεί να εμφανίζονταν γύρω από τον κύκλο της περιόδου μας, αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν.

Μπορεί να αισθανθούμε το στήθος μας βαρύ, σφιχτό, ακόμη και με αίσθημα καύσου! Όσο για τα εξογκώματα; Οι κύστες που μεγαλώνουν και αλλάζουν με τον ακανόνιστο κύκλο μας ενδέχεται να παρουσιάζονται πιο συχνά, με αποτέλεσμα να μας προκαλούν έως και πανικό!

Ορισμένες από εμάς επίσης, μπορεί να παρατηρήσουν και αλλαγές στις θηλές. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις, είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον γιατρό μας και να κάνουμε τις καθιερωμένες μας εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιατί μας γοητεύουν οι «κακοί» στις ταινίες – Τι πιστεύουμε ότι κρύβουν οι σατανικοί ήρωες

xristiana

Mediterranean College – 9η Έκθεση Απασχολησιμότητας

xristiana

Έχετε χαμηλή καλή χοληστερίνη και αυξημένα τριγλυκερίδια στα 35 σας; Τι κίνδυνος υπάρχει

xristiana