ΚεντρικήΠεριβάλλον

Με υπερπανσέληνο αρχίζει και τελειώνει ο φετινός Αύγουστος: Ανάμεσά τους θα έχουμε μια νέα μικρο-Σελήνη

1/8/2023

Αστροφυσικός παροτρύνει να την παρατηρήσετε με γυμνό οφθαλμό μόλις ανατείλει και βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα.

Με δύο υπερπανσελήνους θα καλωσορίσουμε αλλά επίσης και θα πούμε «αντίο» στον φετινό Αύγουστο, σήμερα και στις 31 του μήνα. Η σημερινή πανσέληνος ονομάζεται «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αποτελεί το ότι είναι και υπερπανσέληνος, δηλαδή η δεύτερη από τις τέσσερις του καλοκαιριού του 2023.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Γι’ αυτό φαίνεται πιο μεγάλη και εντυπωσιακή, ιδίως για τους έμπειρους παρατηρητές της Σελήνης. Η κ. Μεταλληνού παροτρύνει τον κόσμο να παρατηρήσει τη Σελήνη με γυμνό οφθαλμό μόλις ανατείλει και βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, «γιατί τότε μας δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο μεγάλη». Σημειώνεται ότι στην Αθήνα η υπερπανσέληνος του Οξύρρυγχου θα ανατείλει στις 8.53 μ.μ.

Credits: Vassilis Metallinos (Corfu)

Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032. Η υπερπανσέληνος του Μπλε Φεγγαριού θα ανατείλει στην Αθήνα στις 8.31 μ.μ.

Credits: Elias Chasiotis

Στις 16 Αυγούστου θα έχουμε μια νέα μικρο-Σελήνη

Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο-Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.

Σημειώνεται ότι η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 ήταν στις 3 Ιουλίου και η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Credits: George Michail (Skopelos)

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Κορινθία: Στις φλόγες αγροτοδασική έκταση στο Λημέρι Αγίων Θεοδώρων

xristiana

ΑΔΜΗΕ: Πώς θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2034

xristiana

Θεσσαλονίκη: Πασχαλιάτικη Εκδήλωση Αλληλεγγύης Για Τα Παιδιά Της Ουκρανίας

xristiana