ΚεντρικήΥγεία

Κρέας: Πόσο ένοχο είναι για τις ουρολοιμώξεις; Έρευνα απαντά

31/8/2023

Τον κομβικό ρόλο της διατροφής σε ένα κατ’ εξοχήν γυναικείο πρόβλημα θίγει εκ νέου πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο George Washington, τα ευρήματα της οποίας ενοχοποιούν το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) που εντοπίζεται σε ζωικά τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, για την εκδήλωση ουρολοιμώξεων και, συγκεκριμένα, για τις 640.000 εκ των 8 εκατ. ουρολοιμώξεων που καταγράφονται ετησίως.

Βακτήρια του εντέρου όπως το E. coli ευθύνονται επί το πλείστον για λοιμώξεις του ουροποιητικού, καθώς εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στο ουρογεννητικό σύστημα, προσβάλλοντας στη συνέχεια τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη. Η κατανάλωση κρέατος ως παράγοντας κινδύνου έχει προταθεί ερευνητικά και στο παρελθόν. Για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο One Health, η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τα στελέχη E. coli που ταυτοποιήθηκαν σε 1.188 περιπτώσεις ουρολοίμωξης στο Flagstaff της Αριζόνα με τα στελέχη του βακτηρίου που εντοπίστηκαν σε 1.923 δείγματα κρέατος, αγορασθέντα από τοπικά καταστήματα.

Το E. coli αποδείχθηκε ένοχο για το 85% των ουρολοιμώξεων, το 8% των οποίων αφορούσαν σε στελέχη που βρέθηκαν στην τοπική κρεαταγορά -αναμενόμενα σχεδόν, αφού το 82% των δειγμάτων κρέατος που ανέλυσαν οι ερευνητές έφερε κάποιο στέλεχος E. coli.

«Αρκετές παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της τροφιμογενούς μετάδοσης E. coli και της ουρολοίμωξης, αλλά η ποσοτικοποίηση της σχέσης -δηλαδή η εκτίμηση του αριθμού των τροφιμογενών ουρολοιμώξεων- αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη. Έπρεπε να αναπτύξουμε μια εντελώς νέα αναλυτική προσέγγιση για να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μας πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τη μελέτη» ανέφερε ο Lance B. Price, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington και εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Brow Soap Mania: Η τρέλα με το “σαπούνι” που αναδεικνύει τα φρύδια – Shopping Guide!

xristiana

Μεσσηνία: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι – Συνδράμουν και εναέρια μέσα

xristiana

Το “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” ξεκινά στη Βούλα, στο νησί της Υδρούσας

xristiana