ΚεντρικήΟμορφιά

Γήρανση γονάτων; Έξι τρόποι για την αντιμετώπισή της

4/8/2023

Εάν υπάρχει ένα μέρος του σώματος που εμπίπτει στην κατηγορία των «ξεχασμένων περιοχών», αυτό είναι τα γόνατα. Τον τελευταίο καιρό έχουν τραβήξει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς περισσότερες θεραπείες επικεντρώνονται σε αυτό το μέρος του σώματος που συχνά αγνοείται. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Κανένα μέρος του σώματος δεν έχει ανοσία στη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων. Αυτή η περιοχή υψηλής καταπόνησης, όταν το γόνατο τεντώνεται (το επιπλέον δέρμα το επιτρέπει) για να σηκώσει το βάρος κατά το περπάτημα και την κίνηση.

Συνδυάστε τώρα το τέντωμα με τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τη γήρανση και τις βλάβες από τον ήλιο, και τα γόνατα μπορεί να καταλήξουν με ζαρωμένο, χαλαρό δέρμα που «απλώς κρέμεται».

Εκτός από τα γόνατα, οι μηροί πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται συχνά στη συνολική στρατηγική αναζωογόνησης. «Είναι μια συνδεδεμένη περιοχή, επομένως εάν το δέρμα στους μηρούς είναι χαλαρό, θα συμβάλει στη χαλάρωση και άλλες αλλαγές στην υφή στα γόνατα», λένε οι δερματολόγοι

Βλάβη από τον ήλιο + αποχρωματισμός

Τα γόνατα υφίστανται βλάβη από τον ήλιο, η οποία αφαιρεί την ελαστικότητα από το δέρμα. Φυσικά, η επιμελής χρήση του αντηλιακού είναι ο ευκολότερος τρόπος πρόληψης της φωτογήρανσης, «αλλά συχνά παραβλέπουμε τα γόνατα και το κάτω μέρος του σώματος όταν το εφαρμόζουμε», λέει ο πλαστικός χειρουργός, German Newall, MD.

Ο ήλιος μπορεί να αφήσει το σημάδι του στα γόνατα με περισσότερους από έναν τρόπους. Η επίμονη υπερμελάγχρωση είναι ένα κοινό αποτέλεσμα. Όμως, δεν προέρχονται όλοι οι αποχρωματισμοί από τον ήλιο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν από φυσικού τους πιο σκούρο δέρμα στα γόνατα, το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αναζητούμε μια υποκείμενη αιτία, όπως το χρόνιο τρίψιμο των γονάτων από τα ρούχα ή το συνεχές γονάτισμα όπως σε στάσεις γιόγκα, για να καθορίσουμε πώς να το διορθώσουμε.

Τι να κάνετε

Για αρχή, φορέστε αντηλιακό, ειδικά αν τα ρούχα σας δεν καλύπτουν τα γόνατά σας. Στη συνέχεια, ενσωματώστε ένα απολεπιστικό με άλφα υδροξύ οξέα ή γαλακτικό οξύ για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα, ώστε τα γόνατα να μην φαίνονται φολιδωτά. Τέλος, εφαρμόστε προϊόν με για την ενίσχυση του κυτταρικού κύκλου και τη δημιουργία νέου κολλαγόνου.

Οι λοσιόν σώματος και οι κρέμες με ρετινόλη και άλλους διεγέρτες κολλαγόνου είναι καλές εναλλακτικές λύσεις εάν το δέρμα σας δεν μπορεί να ανεχθεί ισχυρότερες συνθέσεις. Ή, ο δερματολόγος σας μπορεί να προτείνει συνδυασμό μικροβελονών ραδιοσυχνοτήτων (RF) και τοπικού τρανεξαμικού οξέος.

Απώλεια όγκου

Όπως το πρόσωπο, έτσι και τα γόνατα παρουσιάζουν απώλεια όγκου με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που τα γερνάει. Η αθροιστική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κάνει το δέρμα να λεπταίνει και να «μασάει» το λίπος. Η απώλεια λίπους και η αραίωση κολλαγόνου ισοδυναμούν με χαλαρό δέρμα στα γόνατα.

Τι να κάνετε

Το λίπος μπορεί να μεταμοσχευθεί σε γόνατα με έλλειψη όγκου, αλλά οι πλαστικοί χειρουργοί αποκαλούν αποκαλεί τα αποτελέσματα «σπάνια τέλεια». Υπάρχουν κάποιες θεραπείες, όπως το microneedling με ραδιοσυχνότητες που αυξάνει τον όγκο τους, ή το Renuva, μια θεραπεία που αποκαθιστά σταδιακά το χαμένο λίπος, γεμίζει και τον ιστό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πολλές θεραπείες και η εναλλαγή διαφόρων τεχνολογιών μπορεί να έχει αβέβαια αποτελέσματα.

Αράχνη + Κιρσοί

Οι ειδικοί αποκαλούν τις φλέβες αράχνης «ένα προφανές και συχνό πρόβλημα των γονάτων». Αν και αυτά τα κουβάρια από λεπτές κόκκινες, μοβ ή μπλε γραμμές αποτελούν αισθητικό θέμα, το μεγαλύτερο ζήτημα, οι κιρσοί, υποδηλώνουν φλέβες που δεν λειτουργούν σωστά λόγω της κύριας επιφανειακής φλέβας που διακλαδίζεται στο γόνατο.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί σχηματίζονται από τη γενετική, την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης και το κάθισμα με σταυρωμένα πόδια για παρατεταμένες περιόδους. Επιπλέον, οι γιατροί εξηγούν ότι η αλλαγή των γυναικείων ορμονών λόγω αντισύλληψης και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των φλεβών και να επιδεινώσει τις φλέβες αράχνης.

Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα μαλλιών με έγχυση βιοτινίνης. Αυξάνουν τα τριχοειδή αγγεία στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά χειροτερεύουν τις φλέβες αράχνης.

Τι να κάνετε

Η σκληροθεραπεία είναι το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία των φλεβών αράχνης. Η έγχυση μιας χημικής ένωσης στις φλέβες ερεθίζει την επένδυση τους, αναγκάζοντας τις φλέβες να καταρρεύσουν και να εξαφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Όμως ο παράγοντας πόνου είναι ένας λόγος που οι γυναίκες αποφεύγουν τη σκληροθεραπεία.

Εάν οι κιρσοί μαστίζουν τα γόνατα και τους μηρούς σας, η ενδοφλέβια αφαίρεση με λέιζερ είναι η λύση. Χρειάζονται 25 λεπτά για να ολοκληρωθεί με τοπική αναισθησία χωρίς να γίνουν τομές.

Χαλαρό και ζαρωμένο δέρμα στην περιοχή των γονάτων

Η απώλεια λίπους, η βαρύτητα, η βλάβη από τον ήλιο και η απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης, της κύριας δομής και των πρωτεϊνών υποστήριξης του δέρματος, συμβάλλουν στη χαλάρωση του δέρματος. Το χαλαρό δέρμα πάνω και στο γόνατο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τι να κάνετε

Οι θεραπείες microneedling με ραδιοσυχνότητες είναι η μοντέρνα επιλογή  γιατί βελτιώνουν το χαλαρό δέρμα και απαλύνουν τις ρυτίδες στην περιοχή.

Όταν η απώλεια μυϊκού τόνου συνοδεύεται από χαλαρό δέρμα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν το Emsculpt NEO. Εκτελείται στους τετρακέφαλους και μπορεί να συνδυαστεί με υπερήχους για την πρόκληση νέου κολλαγόνου για πιο σφιχτό δέρμα.

Η τελευταία λύση είναι η εκτομή του δέρματος, η οποία γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο λόγω των μεγάλων ουλών και των πιθανών επιπλοκών

Υπερβολικό λίπος

Με την ηλικία, το λίπος μπορεί να συγκεντρωθεί γύρω από τα γόνατα. Οι γιατροί λένε ότι είναι ακόμα άγνωστο γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Πιθανότατα ήταν πάντα εκεί και γίνεται πιο εμφανές καθώς χαλαρώνει το δέρμα.

Τι να κάνετε 

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μερικές μεθόδους για την εξάλειψη του λίπους, συμπεριλαμβανομένης της λιποαναρρόφησης. Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί μικρές φούσκες λίπους ενώ προσθέτει σχήμα στα γόνατα.

Μερικοί άνθρωποι έχουν εξαιρετική ευκρίνεια του μηρού που στενεύει σε ένα αθλητικό γόνατο και καλλίγραμμες γάμπες, αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Άλλοι παραπονιούνται για το κάτω μέρος των μηρών σε σχήμα σωλήνα που σκεπάζει το γόνατο. Σε αυτούς τους ασθενείς, η λιποαναρρόφηση καθαρίζει το λίπος για να αναδείξουν τους μηρούς.

Για όσους δεν ενδιαφέρονται για χειρουργική επέμβαση, μερικές συνεδρίες CoolSculpting δουλεύουν, όπως και το EmSculpt. Μια άλλη λύση είναι το ελάχιστα επεμβατικό BodyTite. Αποθέτει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων στους ιστούς για να λιώσει το τοπικό λίπος για να προκαλέσει σύσφιξη του δέρματος

Πολύ ξηρό δέρμα

Η βλάβη από τον ήλιο είναι μέρος της αιτίας των εξαιρετικά ξηρών γονάτων, αλλά τα γόνατα έχουν επίσης λίγους αδένες λίπους. Καθώς το νεκρό δέρμα συσσωρεύεται στην επιφάνεια, η ξηρότητα αυξάνεται και τονίζει τις ρυτιδιασμένες πτυχές. Για να κάνουν τα πράγματα χειρότερα, τα μειωμένα επίπεδα κολλαγόνου μπορεί να κάνουν το δέρμα να φαίνεται ξεφλουδισμένο και λεπτό.

Τι να κάνετε

Για να ενυδατώσετε το ξηρό δέρμα στα γόνατα, απλώστε έναν ενυδατικό ορό ή κρέμα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ. Οι δερματολόγοι προτείνουν τον συνδυασμό τοπικού υαλουρονικού οξέος με ένα ρετινοειδές για ενίσχυση. Μπορείτε επίσης να απλώσετε στα γόνατά σας  βαζελίνη για να κλειδώσετε την υγρασία στην περιοχή.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέα Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana

Τα σνακ με “μπόνους” μακροζωίας – Τι τρώνε καθημερινά όσοι ζουν περισσότερο

xristiana

Δέρμα: «Μηδέν» χρόνος για περιποίηση; Έτσι θα γίνετε συνεπείς

xristiana