22/8/2023
Είναι νόστιμα, ζουμερά και αποτελούν ιδανικό σνακ για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Διόλου τυχαία θεωρούνται ο «βασιλιάς των φρούτων» επειδή παρέχουνπολύτιμα οφέλη υγείας, που χαρίζουν μερικούς ακόμη σημαντικούς λόγους να εντάξουμε τα σταφύλια στη διατροφή μας.
Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και τα σταφύλια περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητες για τον οργανισμό. Οι ειδικοί προτείνουν ότι μια υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό από σοβαρούς κινδύνους υγείας, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Όπως επισημαίνει το Australian Table Grape Association, όλα τα σταφύλια περιέχουν σημαντικά συστατικά. Ένα από αυτά είναι η ρεσβερατρόλη, μια θαυματουργή πολυφαινόλη, η οποία απαντάται σε υψηλότερες ποσότητες κυρίως στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού.
Μεταξύ άλλων, μπορείτε να αντλήσετε εννέα σημαντικά οφέλη για την υγεία καταναλώνοντας σταφύλια:
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού και την επούλωση των πληγών.
Προφυλάσσουν από τα σημάδια γήρανσης
Η ρεσβερατρόλη, γνωστή ως «αντιστροφή όλων» (resveratol – reverse all), βοηθά στην πρόληψη από τα σημάδια γήρανσης, καθώς και άλλες δερματικές παθήσεις.
Προάγουν την υγεία των ματιών
Συμπεριλαμβάνοντας τα σταφύλια στη διατροφή σας, θα εξασφαλίσετε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών, αλλά και υψηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού από τη φθορά.
Υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Η ρεσβερατρόλη ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να αυξήσει τη γνωστική απόδοση, καθώς και να συμβάλει στην απομάκρυνση των πλακών και των ελεύθερων ριζών, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με σταφύλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων
Οι πολυφαινόλες, που εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα σταφύλια, βοηθούν στη βελτίωση της ευκαμψίας και της κινητικότητας των αρθρώσεων.
Λειτουργούν ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη
Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρέχοντας υποστήριξη στις αρτηρίες, την καρδιά, ανακουφίζοντας την αλλεργική απόκριση και ενισχύοντας τις επανορθωτικές λειτουργίες.
Χαρίζουν ενέργεια
Τα σταφύλια αποτελούν ιδανικό σνακ για το πρωί ή το μεσημέρι, καθώς μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com