ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος μαστού: H «έξυπνη» συσκευή που γίνεται ένα με το σουτιέν και εντοπίζει εγκαίρως τα καρκινικά κύτταρα

2/8/2023

Στον καρκίνο του μαστού, ο χρόνος της διάγνωσης είναι το στοιχείο – κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επιβίωση της ασθενούς. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, όταν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό επιβίωσης είναι σχεδόν 100%, ποσοστό που πέφτει κατακόρυφα στο 25% στις περιπτώσεις καρκινικών όγκων που ανιχνεύονται σε μεταγενέστερα στάδια.

Η δυσκολία πρόσβασης πολλών γυναικών σε διαγνωστικά κέντρα, η επίπονη διαδικασία της εξέτασης, αλλά και το υψηλό της κόστος αναγκάζουν αρκετές γυναίκες να μην προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο όσο συχνά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να είναι πολλές οι περιπτώσεις ασθενών με μη αναστρέψιμους όγκους, εξαιτίας μη έγκαιρης διάγνωσης. Επιπλέον, οι όγκοι του μαστού που αναπτύσσονται μεταξύ τακτικών προγραμματισμένων μαστογραφιών -γνωστοί ως καρκίνοι μεσοδιαστήματος– αντιπροσωπεύουν το 20 έως 30% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τείνουν να είναι πιο επιθετικοί.

Σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών, μια ερευνητική ομάδα από το MIT σχεδίασε ένα εύκολο διαγνωστικό εργαλείο, ικανό να ανιχνεύει καρκινικούς όγκους σε πρώιμο στάδιο. Η συσκευή, καθώς και τα ερευνητικά συμπεράσματα, παρουσιάστηκαν στο Science Advances.

Πρόκειται για μια φορητή συσκευή υπερήχων, ένα εύκαμπτο τρισδιάστατο έμπλαστρο με ανοίγματα. Χρησιμοποιώντας μαγνήτες, αυτό το έμπλαστρο στερεώνεται στον στηθόδεσμο, επιτρέποντας στον σαρωτή υπερήχων να έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Η συσκευή μετακινείται σε έξι διαφορετικές θέσεις, επιτρέποντας την απεικόνιση ολόκληρου του μαστού, ενώ παράλληλα περιστρέφεται, πραγματοποιώντας απεικονίσεις από διαφορετικές γωνίες. Πρόκειται για μια εύκολη, ελαφριά, προσιτή και φιλική στη χρήση συσκευή, η λειτουργία της οποίας δεν απαιτεί ειδική εξειδίκευση.

Συνεχής παρακολούθηση και εύκολη διάγνωση

Ο σαρωτής, που επιτρέπει στο χρήστη να πραγματοποιήσει απεικονίσεις ιστών του μαστού ανά πάσα στιγμή, αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα απεικονιστικά μηχανήματα των διαγνωστικών κέντρων, με τη διαφορά ότι ενσωματώνει ένα νέο πιεζοηλεκτρικό υλικό, το οποίο επέτρεψε τη σμίκρυνση της συσκευής. Οι εικόνες που παρέχει η συσκευή είναι υψηλής ανάλυσης, παρόμοιας με αυτή που δίνουν τα σύγχρονα απεικονιστικά μηχανήματα.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του MIT, οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή τους σε μια 71χρονη γυναίκα με ιστορικό κύστεων μαστού. Χρησιμοποιώντας τη νέα συσκευή, οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν τις κύστες, οι οποίες είχαν διάμετρο μόλις 0,3 εκατοστά, δηλαδή το μέγεθος που έχουν οι όγκοι σε πρώιμο στάδιο. Η συσκευή πέτυχε, επίσης, απεικόνιση του ιστού σε βάθος έως και 8 εκατοστών.

«Αυτή η τεχνολογία παρέχει μια θεμελιώδη δυνατότητα ανίχνευσης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, καθοριστικής για την εξέλιξη της κατάστασης ενός ασθενούς», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

«Έχοντας ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα εξασφαλίζει τακτικότερους προληπτικούς ελέγχους, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσοστό επιβίωσης έως και 98%», υπογράμμισε η επικεφαλής της μελέτης, Canan Dagdeviren, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Media Lab του MIT.

«Οι επιπτώσεις μιας αργοπορημένης διάγνωσης είναι γνωστές. Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να άρει τα εμπόδια για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, παρέχοντας ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο», λέει η Catherine Ricciardi, επικεφαλής στο Κέντρο Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του MIT και συντάκτρια της μελέτης.

Για να δουν τις απεικονίσεις, οι ερευνητές πρέπει επί του παρόντος να συνδέσουν τη συσκευή με τα μηχανήματα υπερήχων που χρησιμοποιούνται στα κέντρα απεικόνισης. Μελλοντικά, ωστόσο, θα αναπτύξουν μια έκδοση του συστήματος απεικόνισης που θα έχει περίπου το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός στις γυναίκες και είναι θεραπεύσιμος όταν ανιχνεύεται έγκαιρα», δήλωσε ο ερευνητής Tolga Ozmen, χειρουργός καρκίνου του μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Ένα από τα κύρια εμπόδια απεικόνισης και έγκαιρης ανίχνευσης είναι η απαιτητική διαγνωστική διαδικασία. Αυτό το προσαρμόσιμο έμπλαστρο υπερήχων είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, εξασφαλίζοντας στις γυναίκες μια εύκολη εξέταση, που μπορούν να κάνουν μόνες τους, στο σπίτι».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα καπέλα του baseball κάνουν comeback κι έχουν ήδη κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των fashionistas

xristiana

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα και σπανάκι

xristiana

Ρετινόλη | Πώς να εφαρμόσεις το πιο δραστικό αντιγηραντικό συστατικό στην επιδερμίδα σου χωρίς να την ερεθίσεις

xristiana