ΚεντρικήΥγεία

Κίτρινα κολπικά υγρά στην εγκυμοσύνη: Αίτια και θεραπεία

17/8/2023

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κίτρινα κολπικά υγρά εάν είστε έγκυος.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν κίτρινα κολπικά υγρά ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Τα αίτια ποικίλουν και μεταξύ αυτών οι ορμονικές αλλαγές, η διαρροή αμνιακού υγρού ή ακόμα και οι διάφορες μολύνσεις.

Είναι τα κίτρινα κολπικά υγρά φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη;

Τα κολπικά υγρά αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης κυρίως λόγω των αλλαγών στις ορμόνες που συμβαίνουν ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, είθισται τα κολπικά υγρά να είναι διάφανα, ελαφρώς λευκά ή κίτρινα και με ήπια οσμή. Εάν έχουν ένα πιο έντονο κίτρινο χρώμα, συνοδεύονται από κνησμό και πόνο κατά την ούρηση, μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση και καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγος σας για να την αντιμετωπίσετε άμεσα.

Μολύνσεις κόλπου. Για να παραμείνει ο κόλπος υγιής απαιτεί ισορροπία pH, φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας και βακτηριακή ισορροπία. Σε αντίθετη περίπτωση, και ειδικά όταν υπάρχει αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, ορμονικές ανισορροπίες και κατανάλωση αντιβιοτικών , αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Βακτηριακή κολπίτιδα. Προκαλείται λόγω βακτηριακής ανισορροπίας. Συνήθως, τα «καλά» βακτήρια υπερτερούν και ελέγχουν τα «κακά» βακτήρια στον κόλπο, αλλά όταν συμβαίνει το αντίθετο, μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα. Το αποτέλεσμα; Κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις, με παχύρευστη υφή, δύσοσμες, οι οποίες σχετίζονται με τον κολπικό πόνο και την αίσθηση καψίματος στην περιοχή.

Επίσης, τα κίτρινα κολπικά υγρά μπορεί να σχετίζονται με τα άβολα εσώρουχα ή τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων υγιεινής.

Αντιμετώπιση

Οι μολύνσεις στον κόλπο αντιμετωπίζονται με κρέμες που τοποθετούνται στην περιοχή και ειδικά υπόθετα. Οι βακτηριακές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά τα οποία θεωρούνται ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπισή του όποιου προβλήματος με ασφαλή μέθοδο.

Πρόληψη

  • Διατηρήστε την περιοχή υγιή σκουπίζοντάς την από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση και τις κενώσεις του εντέρου.
  • Πλένετε την ευαίσθητη περιοχή με ήπιο σαπούνι και πριν βάλετε το εσώρουχό σας βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπιστεί καλά.
  • Αποφύγετε τις ζεστές μπανιέρες και το λούσιμο καθώς μπορεί να αλλάξει τα φυσιολογικά επίπεδα βακτηρίων και να επιδεινώσει τις μολύνσεις από ζυμομύκητες.
  • Αποφύγετε τα αρωματικά σαπούνια και το χαρτί υγείας, τα σπρέι υγιεινής και τα εσώρουχα με σφιχτή εφαρμογή
  • Φορέστε βαμβακερά και καθαρά εσώρουχα για επιπλέον άνεση.
  • Εάν έχετε φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, αποφύγετε το ξύσιμο, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Ο επαρκής ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η συχνή κατανάλωση νερού είναι καλά όχι μόνο για την υγεία του κόλπου αλλά και για την υγεία σας συνολικά.

Με πληροφορίες από momjunction.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας

xristiana

Άγιος Αριστείδης

xristiana

Τάσος Μητρόπουλος: «Να μην ντρέπονται οι γονείς ΑμεΑ, να βγαίνουν με τα παιδιά τους»

xristiana