16/7/2023
Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη στο σώμα που διατηρεί τη δομή, την ελαστικότητα και την ακεραιότητα του δέρματος. Όσο μεγαλώνουμε όμως η παραγωγή του μειώνεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ρυτίδες, λεπτές γραμμές και χαλάρωση. Ο φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με κολλαγόνο είναι μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά στη διαδικασία μετατροπής της προλίνης και της λυσίνης σε ίνες κολλαγόνου κάτι το οποίο την καθιστά απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σύνθεσή του. Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη σε C για να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου.
Αμινοξέα
Τα αμινοξέα από τα οποία αποτελείται το κολλαγόνο χρησιμεύουν ως τα βασικά δομικά στοιχεία του. Κάποια βασικά αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση του κολλαγόνου είναι η γλυκίνη η προλίνη και η υδροξυπρολίνη. Οι πρωτεΐνες όπως το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά και τα αυγά είναι τροφές που μπορούν να σου προσφέρουν αυτά τα αμινοξέα.
Αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το κολλαγόνο από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Βάσει του κολλαγόνου επιταχύνεται λόγω των ελεύθερων ριζών με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ένταξε στη διατροφή σου τη μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς, το πράσινο τσάι, τα μούρα, τους σπόρους και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Πηγή: https://www.roulastamatopoulou.com