ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ashtrom Renewable Energy: «Ψήλωσε» μέχρι τα 542 MW και συνεχίζει

12/7/2023

Φιλόδοξα σχέδια για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ ξεδιπλώνει ο ισραηλινός όμιλος Ashtrom Renewable Energy, ο οποίος μέσω της εγχώριας θυγατρικής του ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των έργων του στη χώρα μας.

Παρά τη σύντομη εδώ παρουσία του, καθώς η Ashtrom Renewable Energy Μ.Α.Ε. συστάθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2022, τα στελέχη της εταιρείας είχαν προετοιμάσει καλά την είσοδό τους στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

Έτσι, σχεδόν «με το καλημέρα», πέρυσι τον Οκτώβριο υπέβαλαν αιτήσεις στη ΡΑΑΕΥ για φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 322 MW, εξασφαλίζοντας τις σχετικές βεβαιώσεις παραγωγού στα τέλη Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η ισραηλινή εταιρεία έκλεισε συμφωνίες με τοπικούς εταίρους για την απόκτηση επιπλέον έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Έτσι σήμερα, με βάση όσα αναφέρονται στα στοιχεία της μητρικής, από τον Δεκέμβριο του 2022, το pipeline έργων της Ashtrom Renewable Energy ανέρχεται συνολικά σε 2,3 GW, εκ των οποίων τα 1,8 GW στις ΗΠΑ και πάνω από 500 MW στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Ωστόσο σύμφωνα με τα ειδικότερα στοιχεία για τα πλάνα της στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή διαθέτει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών έργων υπό ανάπτυξη που φτάνει συνολικά τα 542 MW. Εξ αυτών τα 65 MW στην Κοζάνη, τα 154 MW στη Μαγνησία, τα 176 MW (μέσω τριών έργων 64 MW, 50 MW και 62 MW) στην Λάρισα καθώς και άλλα 147 MW επίσης στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικότερους προορισμούς της Ashtrom Renewable Energy δεδομένου ότι μιλάμε για επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα έργα

Στον κύκλο του περασμένου Δεκεμβρίου ο ελληνικός βραχίονας της Ashtrom Renewable Energy εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 322 MW.

Συγκεκριμένα για:

  • Φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 147,05938 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 147,059 MW στη θέση Καμπουτσικα-Ανάβρα-Αμυγδαλη-Πρινιάς του Δήμου Αγιάς Λάρισας.
  • Φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 61,02438 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 61,024 MW στη θέση Αμπελιά-Αγία Βαρβάρα της Δημοτικής Ενότητας Κράννωνος, του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας.
  • Φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 63,995 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 63,995 MW στη θέση Λιάγα-Λιοντάρι-Ξηρότοποι, της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας, του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας.
  • Φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στη θέση Καραντάρι-Γουμαροχώραφα της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας, του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας.
  • Ακολούθησαν οι βεβαιώσεις παραγωγού για το φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 65 MW στην Κοζάνη καθώς και τον έτερο και μεγαλύτερο μέχρι τώρα, ισχύος 153,846 MW, στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Για αυτό το έργο μάλιστα εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΑΕΥ αίτηση τροποποίησης ως προς τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης.

Ο ισχυρός μητρικός όμιλος

Η Ashtrom Renewable Energy είναι ο βραχίονας ΑΠΕ του Ashtrom Group, που ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί από τους κορυφαίους κατασκευαστικούς και real estate ομίλους του Ισραήλ, με ισχυρή διεθνή παρουσία.

Πέραν των κατασκευών και της βιομηχανίας (εργοστάσια παραγωγής πρώτων υλών), δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις, το χτίσιμο και τη διαχείριση οικιστικών συγκροτημάτων, τα μεγάλα έργα υποδομής κ.α. Ο ενεργειακός πυλώνας, ωστόσο, θεωρείται από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης του για τα επόμενα χρόνια.

Η Ashrom Renewable Energy λειτουργεί ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας (IPP), εστιάζοντας στις επενδύσεις και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (ηλιακών και αιολικών) που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία τους.

Όπως αναφέρεται σχετικά «υποστηριζόμενη από την οικονομική ισχύ του Ομίλου Ashtrom η Ashtrom Renewable Energy σκοπεύει να επεκτείνει τις αναπτυξιακές συνεργασίες της σε υπάρχουσες και νέες γεωγραφικές αγορές».

Εκτός από τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σχεδιάζει επίσης να διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας. Επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής έχει αναλάβει από τη σύστασή της ο Itzhak Marmelshtein, CEO της Ashtrom Renewable Energy.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρόεδρος Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας: Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αντιμετώπιση γλοιωμάτων την τελευταία πενταετία

xristiana

«Ανακύκλωσε Στους Μπλε Κάδους Του Δήμου Σου!»

xristiana

Προσωπικός γιατρός: Παγώνουν προσωρινά τα «πέναλτι» για όσους δεν εγγραφούν

xristiana