News ΑΜΕΑΚεντρική

Χανιά: Προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ οι ακτές του Πλατανιά

5/7/2023

Προσβάσιμες και φιλικές σε κινητικά αναπήρους είναι από το φετινό καλοκαίρι οι οργανωμένες παραλίες του Πλατανιά στις οποίες προχωρούν οι παρεμβάσεις για την δημιουργία ενός συνόλου υποδομών, γύρω από τον πρωτοποριακό μηχανισμό προσβασιμότητας στη θάλασσα.

Εκτός από τον αυτοκινούμενο διάδρομο στον οποίο τοποθετείται το ειδικό κάθισμα, κατασκευάζονται αποδυτήρια και καλαίσθητες ξύλινες εξέδρες με σκίαστρο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης πλησίον των υποδομών καθώς και για διαθέσιμη τουαλέτα από κοντινή επιχείρηση εστίασης.

Η κεντρική παραλία του Πλατανιά δίπλα στο λιμανάκι, η παραλία Πύργου Ψηλονέρου, όπως επίσης οι ακτές του Μάλεμε και του Κολυμπαρίου, διαθέτουν πια τις υποδομές ώστε να υποδέχονται αδιακρίτως τους λουόμενους ,δίνοντας επιπλέον κίνητρο στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης εξηγεί πως με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις τέσσερις παραλίες, ο Πλατανιάς διαθέτει πλέον συνολικά έξι ακτές με προδιαγραφές για Αμεα. «Καλύπτουμε στην ουσία το σύνολο του παραλιακού μας μετώπου από τον Πλατανιά και μέχρι το Κολυμπάρι. Τηρώντας τις προδιαγραφές που προβλέπονται, να υπάρχει δηλαδή χώρος στάθμευσης, τουαλέτα από παρακείμενη επιχείρηση ,δυνατότητα κίνησης στο διάδρομο και χρήση αποδυτηρίων και ντους, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για συνανθρώπους μας που θέλουν να χαρούν τη θάλασσα», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.

Οι νέες υποδομές κατασκευάζονται κοντά στον πύργο του ναυαγοσώστη για λόγους ασφαλείας αλλά και για μια σημαντική παροχή. Σε περιπτώσεις που ο λουόμενος με κινητικά προβλήματα δεν συνοδεύεται, ο ναυαγοσώστης είναι εκείνος που θα έχει την υποχρέωση να συνδράμει ώστε να κινηθεί προς τις υποδομές και να κάνει χρήση του ειδικού διαδρόμου πρόσβασης στη θάλασσα.

Για την καλύτερη δυνατή χρήση των υποδομών και εγκαταστάσεων, η δημοτική αρχή Πλατανιά κάνει γνωστό πως ο μηχανισμός μπορεί να χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μόνο τις ημέρες που ο κυματισμός της θάλασσας το επιτρέπει, δηλαδή όταν ο παρακείμενος των υποδομών, ναυαγοσωστικός πύργος, έχει υψωμένη την πράσινη σημαία και τις ώρες που οι προσβάσιμες στα ΑμεΑ παραλίες διαθέτουν ναυαγοσωστική κάλυψη, δηλαδή από τις δέκα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες των υποδομών, μπορούν να λαμβάνουν το τηλεχειριστήριο του μηχανισμού από το ναυαγοσώστη που εποπτεύει την αντίστοιχη παραλία.

Τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν στις παραλίες του Πλατανιά έχουν τοποθετηθεί σε δεκάδες παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση τα άτομα με κινητικές δυσκολίες από την ακτή στη θάλασσα για κολύμβηση, ενώ εξίσου εύκολα και άμεσα αποσύρονται από την ακτή. Οι παρεμβάσεις χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ.

Πηγή: https://www.cna.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

xristiana

Ζεστό μπάνιο: Η συμβολή του στην πρόληψη της υπέρτασης

xristiana

Αφιερωμένος Στον Αυτισμό Ο 7ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου – Χολαργού

xristiana