ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φυσικό αέριο: «Σήμα» ανόδου με 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά

26/7/2023

Τον δρόμο της ανόδου βρήκαν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι έπειτα από μια μακρά περίοδο όπου κινήθηκαν πέριξ των 25 ευρώ/MWh, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 33 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 8% σε μια μέρα.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 34,23 ευρώ/MWh και για τον Οκτώβριο στα 38,8 ευρώ/MWh. Βέβαια, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η απότομη αύξηση αποτελεί συγκυριακό και πρόσκαιρο φαινόμενο ή αποτυπώνει τη νέα τάση της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Νότου βιώνουν συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες ψύξης. Ωστόσο μένει να φανεί τις επόμενες μέρες ποια θα είναι η πορεία της τιμής του «γαλάζιου χρυσού» .

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Χαρακτηριστικό της κατάστασης πάντως θεωρείται το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου οι βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται καθώς η υπερβολική ζέστη που καλύπτει τη χώρα αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, το ιταλικό αέριο για παράδοση την επόμενη μέρα έφτασε στα 33 ευρώ/MWh, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 16% από τότε που επικράτησε το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη στις αρχές του μήνα.

Αυτό είναι περίπου 2 έως 3 ευρώ υψηλότερο από εκείνο των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, και υπογραμμίζει την εξάρτηση της Ιταλίας από ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτόξευση της κατανάλωσης

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί σε όλη τη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να σαρώνουν τα περισσότερα μέρη της ηπείρου. Ο αντίκτυπος στις βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου είναι ισχυρότερος στην Ιταλία, όπου το δίκτυο βασίζεται περισσότερο στο φυσικό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας από ό,τι στην Ισπανία, όπου οι ΑΠΕ χρησιμοποιούνται ευρύτερα.

«Η Ιταλία είναι πάντα υψηλότερη καθώς εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο, ενώ η αφθονία της ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία είναι αυτό που πιθανότατα κρατά τις τιμές ελαφρώς χαμηλότερες εκεί. Η Ισπανία δεν έχει πραγματικά δομική ανάγκη να εισάγει ενέργεια, ενώ η Ιταλία έχει», δήλωσε ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής στην EnAppSys BV.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του ιταλικού δικτύου Terna SpA, οι παραδοσιακοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συμβάλλουν σε περισσότερο από το ήμισυ της πραγματικής παραγωγής της ημέρας, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να αποτελούν ένα κλάσμα του συνόλου. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης της ημέρας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Enagas SA.

Οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο αυξήθηκαν εν μέσω του κύματος καύσωνα που ώθησε τον υδράργυρο κοντά στο υψηλό όλων των εποχών για την Ευρώπη των 48,8 C (119,8 F), προκαλώντας συναγερμούς σχετικά με την υγεία, ξηρασίες και πυρκαγιές.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βλέπει η γραμματέας τον προϊστάμενο να μπαίνει στο γραφείο με το φερμουάρ ανοιχτό….

xristiana

Πύργος: Αυτοκίνητα & μηχανές αντίκες, θα «στολίσουν» την κεντρική πλατεία της πόλης

xristiana

Ξεχάστε τα χάπια: Έξυπνο επίθεμα χορηγεί την αγωγή στο δέρμα, χωρίς να ενοχλεί το πεπτικό

xristiana