ΚεντρικήΟμορφιά

Τι να κάνετε εάν το αποσμητικό σας, σας προκαλεί εξάνθημα

12/7/2023

Το αποσμητικό σας μπορεί, δυστυχώς, να προδώσει το δέρμα σας και να προκαλέσει ξαφνικά αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό. Ομοίως, σημειώνουν ότι το προϊόν δεν χρειάζεται να είναι νέο για εσάς, μπορεί να το χρησιμοποιείτε ήδη αρκετό καιρό. Τι κάνουμε αν μας συμβεί κάτι τέτοιο;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Θα καταλάβετε εάν είστε αλλεργικοί εάν σχηματιστεί εξάνθημα στη μασχάλη σας και το δέρμα είναι κόκκινο, ερεθισμένο ή με φαγούρα. Εάν το εξάνθημα είναι σοβαρό, το δέρμα σας μπορεί επίσης να εμφανίσει φουσκάλες. Αν και αυτό μπορεί να είναι πολύ άβολο, έχει απλές θεραπείες.

  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το αποσμητικό που πιστεύετε ότι προκαλεί το εξάνθημα.
  • Για να μην επιδεινωθεί, φορέστε ρούχα που δεν θα τρίβονται στις μασχάλες σας.
  • Όσο για την εξάλειψη του εξανθήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά προϊόντων στις μασχάλες σας, όπως βαζελίνη, αλόη βέρα, λοσιόν καλαμίνης και κρέμα υδροκορτιζόνης. Όλα αυτά δρουν καταπραΰνοντας το δέρμα και μειώνοντας τον ερεθισμό.
  • Εάν εμφανίσετε αποσμητικό εξάνθημα, αποφύγετε να ξυρίσετε τις μασχάλες σας.
  • Εάν το εξάνθημα δεν υποχωρήσει με θεραπείες στο σπίτι, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Σε κάθε περίπτωση, οι δερματολόγοι λένε: «Τα αλλεργικά ή ερεθιστικά εξανθήματα χρειάζονται συνήθως περίπου δύο εβδομάδες για να υποχωρήσουν πλήρως».

Είτε χρησιμοποιείτε αποσμητικό είτε αντιιδρωτικό, ορισμένα συστατικά σε αυτά τα προϊόντα είναι γνωστό ότι είναι αλλεργιογόνα.

Αποσμητικά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα

Υπάρχει λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αποσμητικά εξανθήματα. Οι δερματολόγοι εξηγούν: «Η μασχάλη είναι μια ευαίσθητη περιοχή: Το δέρμα είναι λεπτό, η αναδίπλωση της μασχάλης αποφράσσει τα προϊόντα που τοποθετούνται εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι οτιδήποτε τοποθετείτε εκεί διεισδύει και διατηρείται σε επαφή πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές, και υγραίνεται με τον ιδρώτα, προκαλώντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες αντίδρασης των συστατικών».

Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν εξάνθημα περιλαμβάνουν μαγειρική σόδα, άρωμα και συντηρητικά όπως η φορμαλδεΰδη. Τα δύο τελευταία μπορούν να βρεθούν τόσο σε αποσμητικά όσο και σε αντιιδρωτικά.

Και το φυσικό αποσμητικό μπορεί επίσης να προκαλέσει εξανθήματα

Σε αντίθεση με τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά, το φυσικό αποσμητικό είναι κατασκευασμένο χωρίς αλουμίνιο. Αντίθετα, διαθέτουν μαγειρική σόδα, λάδι καρύδας και αιθέρια έλαια.

Όλα αυτά τα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν αποσμητικό εξάνθημα. Η μαγειρική σόδα συγκεκριμένα μπορεί να επηρεάσει το PH του δέρματός σας. Άλλα γνωστά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Ε και τις λανολίνες.

Εάν έχετε έκζεμα ή ψωρίαση, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά. Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις είναι πιο ευαίσθητα σε εξανθήματα με αποσμητικά.

Εναλλακτικά αποσμητικά που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα

Μαζί με τη θεραπεία του εξανθήματος με το αποσμητικό σας, θα πρέπει να αποκαλύψετε τι μπορεί να το πυροδότησε αρχικά χρησιμοποιώντας ένα έμπλαστρο. Αυτό θα διευκολύνει την εύρεση ενός νέου αποσμητικού που δεν θα προκαλεί αλλεργίες.

Αλλά ακόμα κι αν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα συστατικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε το καλύτερο αποσμητικό για εσάς.

Αν θέλετε να εγκαταλείψετε εντελώς το αποσμητικό, δείτε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη θέση του. Μια προσιτή επιλογή περιλαμβάνει το άοσμο Crystal Deodorant Stick (αναζητήστε διαφορετικές μάρκες), το οποίο περιέχει μεταλλικά άλατα ως κύριο συστατικό του, καθιστώντας το ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε DIY το αποσμητικό σας με είδη σπιτιού. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μηλόξυδο με νερό, οινόπνευμα ή χυμό λεμονιού, στις μασχάλες σας ως φυσικό τρόπο για να παραμείνετε φρέσκοι και χωρίς μυρωδιές.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μήπως είναι ευκαιρία να γνωρίσετε τον πιο πιστό σας φίλο;

xristiana

Κορωνοϊός: 18.592 νέα κρούσματα, 66 θάνατοι, 642 διασωληνωμένοι

xristiana

Συνεχίζονται Οι Αιτήσεις Για Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Και Τραπεζικής Διοικητικής Του Πανεπιστημίου Πειραιώς

xristiana