ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ηλεία: Συνεχίζεται η μάχη στην Παλαιοβαρβάσαινα – Σε ύφεση η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία

29/7/2023

Ποια η εικόνα στις εστίες της Ηλείας. Αγροτοδασική έκταση στις φλόγες και στον Μαψό Κορινθίας.

Ακόμα μία ημέρα με πυρκαγιές στη χώρα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την Πελοπόννησο. Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας νοτιοανατολικά του Δήμου Πύργου, αλλά το μέτωπο πέρα από τη Σαλμώνη και την Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται σε ύφεση. Άλλωστε η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν από αέρος, με αεροσκάφος Έρικσον, δύο Καναντέρ αλλά και τρία μικρότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις με 35 οχήματα, 2 υδροφόρα, 70 πυροσβέστες και 24 μέλη της δύναμης πεζοπόρων στο μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας.

«Δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα, του δήμου Πύργου», ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς».

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η μία εστία της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρούτες, παρουσιάζει μια καλή εικόνα, ενώ η δεύτερη εστία φωτιάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».

Σχετικά με την φωτιά στην περιοχή Φαναράς, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πάλι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει μία καλή εικόνα».

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τα χωριά, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα αν και η φωτιά έφτασε στα 800 μέτρα από τα σπίτια.

Το χρονικό

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 13:00 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα του δήμου Πύργου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, στο σημείο επιστρατεύθηκαν 21 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα στα κινητά από το 112 για τους κατοίκους στις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, όπου υπήρχε επίσης εστία της φωτιάς, Στρέφι και Σμίλα στην Ηλεία, που είναι διπλανά χωριά.

Προσαγωγή υπόπτου στην Αρχαία Ολυμπία

Για πληροφορίες απόπειρας εμπρησμού στο χωριό Μουριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κάνουν λόγο τοπικά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, ο φερόμενος ως ύποπτος για εμπρησμό έχει προσαχθεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στην Πυροσβεστική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα στην Ηλεία. Επίγεια μέσα σπεύδουν σε νέα εστία φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.

Στις φλόγες ο Μαψός Κορινθίας

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μαψός Κορινθίας.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πιτυρίδα: Πώς θα την εξαφανίσουμε;

xristiana

Τα ζώδια σήμερα: «Ιχθύ, ασχολήσου με τα “θέλω” σου»

xristiana

Κομισιόν: Έκτη φθηνότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα στο πετρέλαιο θέρμανσης

xristiana