ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ο εγκέφαλος της μέλισσας οδηγός για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης

9/7/2023

Μπορεί ο εγκέφαλος των μελισσών να έχει μέγεθος μόλις δύο κυβικών χιλιοστών αλλά σύμφωνα με ειδικούς η λειτουργία του και η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών του. είναι πιθανό να βοηθήσει στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ διεξάγουν πειράματα με μέλισσες σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Χρησιμοποιώντας 20 μέλισσες η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές για να εξετάσει πώς το πιο χρήσιμο έντομο της φύσης αποφασίζει ποια λουλούδια θα εξερευνήσει για νέκταρ.

Οι ερευνητές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ταχύτητα και την ακρίβεια των αποφάσεων των μελισσών να πλησιάσουν ή να απορρίψουν διαφόρων ειδών λουλούδια.

Οι μέλισσες παρακολουθήθηκαν με μια κάμερα για να διαπιστωθεί πόσο χρόνο τους πήρε για να αποφασίσουν σε ποιο λουλούδι θα πετάξουν. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι μέλισσες δεν έχαναν χρόνο για να κατευθυνθούν κατευθείαν στα λουλούδια που πίστευαν ότι θα είχαν φαγητό αλλά ήταν εξίσου γρήγορες στην απόφαση να απορρίψουν λουλούδια που έκριναν ότι δεν είχε τροφή για αυτές.

Στη συνέχεια, η ομάδα δημιούργησε ένα μοντέλο υπολογιστή σχεδιασμένο να αναπαράγει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των μελισσών. «

Αυτή η προσέγγιση πρόσφερε πληροφορίες για το πώς ένας μικρός εγκέφαλος θα μπορούσε να εκτελέσει τέτοιες σύνθετες επιλογές εν πτήση καθώς και τον τύπο των νευρικών κυκλωμάτων που θα απαιτούνταν» αναφέρει η ερευνητική ομάδα προσθέτοντας ότι η πολυπλοκότητα της απόφασης της μέλισσας συναγωνίζεται τη σύνθετη σκέψη των πρωτευόντων ζώων στα οποία ανήκει και ο άνθρωπος.

Τώρα εναπόκειται στους προγραμματιστές και τους μηχανικούς να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα ευρήματα αυτής της έρευνας για να βελτιώσουν τον σχεδιασμό συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με τους ειδικούς να προτείνουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν «για να σχεδιαστούν πιο αποτελεσματικοί αλγόριθμοι λήψης αποφάσεων για τεχνητά συστήματα, και ειδικότερα για την αυτόνομη ρομποτική».

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει υποστηρίζει ότι η εργασία της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «καλύτερων και πιο στιβαρών ρομπότ και αυτόνομων μηχανών που θα μπορούν να σκέφτονται σαν μέλισσες οι οποίες είναι από τους πιο αποτελεσματικούς πλοηγούς στον φυσικό κόσμο».

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στα Ανώγεια

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Ανακαλύφθηκαν οκτώ από τα πιο καυτά άστρα στο σύμπαν: Η θερμοκρασία τους ξεπερνά τους 100.000 βαθμούς Κελσίου

xristiana