ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ευρωβαρόμετρο: 8 στους 10 πολίτες αναμένουν από την ΕΕ μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ

10/7/2023

Η τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 και δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουλίου, δείχνει ότι οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να στηρίζουν συντριπτικά την ενεργειακή μετάβαση και να αναμένουν μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξακολουθούν να εγκρίνουν ευρέως τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Υποστηρίζουν επίσης την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ και την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας, οι αντιλήψεις για την οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές προσδοκίες βελτιώνονται. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το NextGenerationEU, το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισ. EUR, μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Η στήριξη για το ευρώ παραμένει υψηλή.

Ευρεία στήριξη για την ενεργειακή μετάβαση

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (85 %), και ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μειώσει την εξάρτησή μας από παραγωγούς ενέργειας εκτός της ΕΕ (82 %). Επιπλέον, το 80 % πιστεύουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να επιτύχουν καλύτερη τιμή.

Επιπλέον, το 81 % όσων απάντησαν συμφωνούν ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια και το 82 % δηλώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν.

Ισχυρή στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η αποδοχή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει πολύ υψηλή.

Το 88 % των πολιτών της ΕΕ τάσσονται υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο και το 86 % τάσσονται υπέρ της υποδοχής στην ΕΕ όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 75 % εγκρίνουν τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ουκρανία και το 72 % στηρίζουν τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης, εταιρειών και ιδιωτών.

Επιπλέον, το 66 % συμφωνούν με την απαγόρευση της μετάδοσης κρατικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russia Today, στην ΕΕ και το 64 % στηρίζουν τη χρηματοδότηση της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Το 64 % συμφωνούν επίσης με τη χορήγηση από την ΕΕ καθεστώτος υποψήφιας χώρας ως δυνητικού μέλους της ΕΕ στην Ουκρανία.

Συνολικά, το 56 % όσων απάντησαν είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το 54 % είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Υπέρ μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής άμυνας

Στο πλαίσιο αυτό, το 77 % των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Το 80 % πιστεύουν ότι η συνεργασία σε θέματα άμυνας σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, το 77 % πιστεύουν ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζεται καλύτερα, το 69 % θα ήθελαν η ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό και το 66 % δηλώνουν ότι θα πρέπει να δαπανώνται περισσότερα χρήματα για την άμυνα στην ΕΕ.

Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο

Το 77 % συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός της ΕΕ, για να επενδύσει σε βιώσιμες υποδομές και να συνδέσει ανθρώπους και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, το 69 % πιστεύουν ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκείς εξουσίες και εργαλεία για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες υποψήφιες χώρες από τον χειμώνα του 2022-2023. Το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης παρατηρείται στην Αλβανία (77 %, + 6), ακολουθούμενη από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (57 %, +7), το Μαυροβούνιο (54 %, + 7), τη Βόρεια Μακεδονία (48 %, + 1), τη Μολδαβία (44 %, + 2), την Τουρκία (41 %, + 12) και τη Σερβία (32 %, + 2).

Βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον

Οι οικονομικές αντιλήψεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το 45 % όσων απάντησαν πιστεύουν τώρα ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλή (+5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο), ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον αριθμό όσων πιστεύουν ότι είναι κακή (44 %, -7 ποσοστιαίες μονάδες). Το 40 % περιγράφουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους ως καλή (+5 ποσοστιαίες μονάδες) και το 58 % ως κακή (-8 ποσοστιαίες μονάδες).

Το 55 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 800 δισ. EUR, NextGenerationEU, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων.

Στη ζώνη του ευρώ, η στήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει πολύ υψηλή (78 % έναντι 17 %), ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη για την ΕΕ συνολικά (71 % έναντι 23 %).

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πηγή ανησυχίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στην αρχή του έτους

Το 27 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι «η αύξηση των τιμών / του πληθωρισμού / του κόστους ζωής» είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ΕΕ (-5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο). Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη, με ποσοστό 25 % (-3 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24 %, +7 ποσοστιαίες μονάδες) και το «περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (22 %, +2 ποσοστιαίες μονάδες). Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16 %, -10 ποσοστιαίες μονάδες) σημείωσε ισχυρή πτώση, από την τρίτη θέση στην έκτη.

Στην ερώτηση σχετικά με τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, το 45 % προσδιόρισαν την «αύξηση των τιμών / του πληθωρισμού / του κόστους ζωής» (-8 ποσοστιαίες μονάδες), ήτοι σε πολύ υψηλότερη θέση από την οικονομική κατάσταση (18 %, +1 ποσοστιαία μονάδα), το «περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (16 %, +2 ποσοστιαίες μονάδες), τη μετανάστευση (14 %, +5 ποσοστιαίες μονάδες) και την υγεία (14 %, χωρίς μεταβολή). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό μειώθηκαν απότομα (12 %, -7 ποσοστιαίες μονάδες), πέφτοντας από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση.

Η γενική αντίληψη για την ΕΕ παραμένει σταθερή

Οι περισσότεροι γενικοί δείκτες παραμένουν σταθεροί. Κυρίως, το 47 % του πληθυσμού της ΕΕ τείνουν να εμπιστεύονται την ΕΕ, ενώ το 32 % τείνουν να εμπιστεύονται τις εθνικές κυβερνήσεις. Το 45 % τείνουν να μην εμπιστεύονται την ΕΕ.

Το 45 % των πολιτών της ΕΕ έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ, το 18 % έχουν αρνητική εικόνα και το 37 % έχουν ουδέτερη εικόνα. Σε όλα τα κράτη μέλη, οι θετικές αντιλήψεις υπερτερούν των αρνητικών.

Το 63 % όσων απάντησαν στην ΕΕ δηλώνουν ότι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ και το 34 % δηλώνουν ότι είναι απαισιόδοξοι.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όταν κάποιος ξενοκοιμάται…

xristiana

Όλες οι αιτήσεις για πιστοποιητικά του Δήμου Καλλιθέας σε σύστημα Braille

xristiana

Μητρικός θηλασμός ή τεχνητή διατροφή;

xristiana