ΚεντρικήΠεριβάλλον

Εσωτερικός φωτισμός: Στρατηγική τοποθέτηση φωτιστικών οροφής και ηλιακών φωτιστικών μέσα στον χώρο!

2/6/2023

Βασικό στοιχείο στην εσωτερική διακόσμηση χώρου είναι ο φωτισμός. Τα κατάλληλα φώτα μπορούν να μετατρέψουν ένα χώρο σε λειτουργικό και φιλικό, προσδίδοντας παράλληλα μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από στυλ και τάσεις στην διάθεσή μας, έχοντας πλέον το προνόμιο να χρησιμοποιούμε τόσο τα καθιερωμένα φωτιστικά οροφής όσο και τα ηλιακά φωτιστικά με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε όμορφους, βιώσιμους και λειτουργικούς χώρους.

Τα φωτιστικά οροφής έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ σχεδιαστικά. Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε τα φώτα οροφής σε ένα δωμάτιο, θα πρέπει να προσδιορίσουμε την λειτουργία του δωματίου, πχ. αν είναι για χαλάρωση ή εργασία, όπως επίσης και την τοποθέτηση των επίπλων τα οποία θα επηρεάσουν και τον φωτισμό του χώρου.

Ξεκινώντας από το σαλόνι, ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής μπορεί να είναι ένας πολυέλαιος ή ένα κρεμαστό φωτιστικό. Για μια πιο μοντέρνα εμφάνιση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε φωτισμό εσοχής ή πάνω σε ράγες. Αυτός ο φωτισμός μπορεί να τοποθετηθεί υπό γωνία προκειμένου να φωτίσει κάποιες ιδιαίτερες γωνίες, πχ κάποια έργα τέχνης, και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σπιτιού. Στον χώρο της τραπεζαρίας, ένα κρεμαστό φως ή ένας πολυέλαιος κρεμασμένος πάνω από την τραπεζαρία όχι μόνο φωτίζει το χώρο αλλά δημιουργεί και μια αίσθηση οικειότητας.

Στην κουζίνα, μπορούμε να συνδυάσουμε λευκό φωτισμό εργασίας μαζί με έναν κρυφό φωτισμό. Ενώ ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής μπορεί να παρέχει ένα συνολικό φωτισμό, τα φώτα κάτω από το ντουλάπι ή ένα κρεμαστό φως πάνω από τον πάγκο εργασίας της κουζίνας, μπορεί να είναι χρήσιμα για την προετοιμασία του φαγητού. Στα υπνοδωμάτια, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα χωνευτό φωτιστικό οροφής σαν κεντρικό φωτιστικό και να προσθέσετε ρυθμιζόμενα φωτιστικά Led ή χωνευτά σε χώρους ανάγνωσης ή μέσα στα ερμάρια και τις ντουλάπες. Επίσης, μπορείτε να ενσωματώσετε  στο γραφείο ή κάτω από το κρεβάτι κρυφό φωτισμό για περισσότερη ατμόσφαιρα τα βράδια που θέλετε να χαλαρώσετε.

Από την άλλη πλευρά, τα ηλιακά φωτιστικά, αν και συνήθως χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά για όσους αναζητούν βιώσιμες λύσεις. Αποτελούν έναν ευέλικτο, φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικό τρόπο για να φωτίσετε τους χώρους προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Μια εναλλακτική πηγή φωτός είναι και οι ηλιακοί σωλήνες που μπορούν να διοχετεύσουν το φως της ημέρας από την οροφή της σκεπής ή της ταράτσα σας σε πιο σκοτεινές περιοχές του σπιτιού σας, όπως στους διαδρόμους ή τα μπάνια, παρέχοντας απαλό, φυσικό φωτισμό. Αυτός ο τρόπος φωτισμού μπορεί να αλλάξει εντελώς την ατμόσφαιρα του χώρου, δημιουργώντας μια ευάερη ατμόσφαιρα.

Αν θέλετε κάτι πιο δημιουργικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά φανάρια με ηλιακή ενέργεια ή φωτιστικά LED. Αυτά μπορούν να κρεμαστούν γύρω από τα παράθυρα ή να χρησιμοποιηθούν ως επιτραπέζιος φωτισμός για να προσθέσουν μια ζεστή λάμψη στο δωμάτιό το βράδυ.

Για την εσωτερική σχεδίαση του φωτισμού σε ένα σπίτι ή σε ένα χώρο εργασίας, ο συνδυασμός διαφόρων στιλ μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις που έχετε. Η ανάμειξη διαφορετικών τύπων και στυλ φωτιστικών μπορεί να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο φωτισμό, ο οποίος θα αναδείξει σε βάθος το ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ένα χώρο.

Related posts

Έρευνα: Οι πολύχρωμες τροφές βελτιώνουν την όραση των αθλητών

xristiana

To 6ο «Panorama Charity Fun Run 2022»

xristiana

5 looks για να αντιγράψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο και να αναβαθμίσεις το στιλ σου

xristiana