ΚεντρικήΥγεία

Έντονο φούσκωμα στην ωορρηξία: Αίτια και τι να κάνετε

9/6/2023

Σε πολλές γυναίκες είναι έντονο τις μέρες της ωορρηξίας, ενώ σε άλλες διαφορετικές ημέρες του κύκλου. Είναι ουσιαστικά αυτή η ήπια πίεση και το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να έχετε δυσκοιλιότητα, αέρια ή να νιώθετε ότι τα ρούχα σας, σας στενεύουν.

Το φούσκωμα ως σύμπτωμα της ωορρηξίας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκύων, το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί σύμπτωμα της ωορρηξίας, δεν είναι όμως από τα βασικά.

Τις μέρες της ωορρηξίας είναι πιθανό να νιώθετε πόνο και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, από την αριστερή ή δεξιά πλευρά. Οι πόνοι αυτοί είναι γνωστή και ως Mittelschmerz και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και μερικές μέρες.

Σε γενικές γραμμές το φούσκωμα δεν είναι ανησυχητικό. Εάν, ωστόσο, συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα όπως οι έντονοι κοιλιακοί πόνοι, η ναυτία ή ακόμα και οι εμετοί, μπορεί να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών παθήσεων όπως:

  • Ενδομητρίωση
  • Καρκίνος των Ωοθηκών
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ωορρηξία και αύξηση βάρους

Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση της ωορρηξίας με την αύξηση βάρους. Ωστόσο, το φούσκωμα που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε βαρύτερες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και ως προεμμηνορροϊκή αύξηση βάρους. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν κούραση και μία αίσθηση βάρους.

Την περίοδο της ωορρηξίας είναι επίσης πιθανό να έχετε λιγούρες για αλμυρές τροφές όπως πατατάκια, τυρί και άλλα τρόφιμα.

Αντιμετωπίστε το φούσκωμα με σωστή διατροφή

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο την περίοδο της ωορρηξίας δοκιμάστε τα εξής:

  • Ακολουθήστε μία διατροφήχαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), καθώς τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP περιλαμβάνουν δύσπεπτους υδατάνθρακες που αυξάνουν την κατακράτηση νερού στους ιστούς.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση junk food και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Πίνετε πολύ νερό και εντάξτε στη διατροφή σας.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά
  • Μπορεί να νιώθετε ότι στερεύετε από ενέργεια αλλά εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ανθεκτικές λοιμώξεις: Νέα μέθοδος δίνει απάντηση μέσα σε 5 λεπτά

xristiana

Πρέσπες: Περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

xristiana

Γεώργιος Γεννηματάς

xristiana