ΚεντρικήΥγεία

Ψωρίαση και τριχόπτωση: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη σωστή διάγνωση και πρόληψη

9/6/2023

Η τριχόπτωση και η ψωρίαση είναι αλληλένδετες καταστάσεις που παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για τους δερματολόγους. Συχνά, τα αιτία των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, όπου εκεί μπορεί να χρειαστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας. Αυτό θα συζητήσουμε παρακάτω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Η παρουσία της μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και εμφανίζεται συνήθως με την μορφή φολιδωτών κηλίδων του δέρματος που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής. Τα λέπια μπορεί να είναι ασημί-λευκά και συνήθως καλύπτουν ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής ή εμφανίζονται σε πολλαπλά στρώματα. Ο κνησμός μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και το ξύσιμο της πληγείσας περιοχής μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια των μαλλιών λόγω σωματικού τραύματος στους θύλακες των τριχών.

Η τριχόπτωση που οφείλεται στην ψωρίαση μπορεί επίσης να συμβεί λόγω της επίδρασης των υψηλών επιπέδων φλεγμονής που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της τρίχας. Ωστόσο, αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι τυπικά αναστρέψιμος μόλις ελεγχθεί η φλεγμονή.

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πρόσθετα συμπτώματα όπως αίσθημα καύσου ή σφίξιμο στο τριχωτό της κεφαλής. Κάποιοι μπορεί να βιώσουν ακόμη και πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να επεκταθεί πέρα ​​από τη γραμμή των μαλλιών στο μέτωπο, στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά.

Μόλις δει αυτά τα συμπτώματα, ένας δερματολόγος θα πάρει γενικά ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια γενική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και μια μικρή βιοψία δέρματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Όσον αφορά τη θεραπεία, ο στόχος είναι διπλός: έλεγχος της ψωρίασης και πρόληψη ή ελαχιστοποίηση της τριχόπτωσης. Για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, οι δερματολόγοι συνιστούν τοπικές θεραπείες, όπως φαρμακευτικά σαμπουάν, κρέμες, τζελ, έλαια, αλοιφές και σαπούνια. Αυτά περιέχουν συχνά συστατικά όπως λιθανθρακόπισσα, σαλικυλικό οξύ ή κορτικοστεροειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση από τον κνησμό.

Όταν μία μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση δεν ανταποκρίνεται σε τοπικές θεραπείες, οι δερματολόγοι μπορεί να προτείνουν φωτοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την συστηματική έκθεση του δέρματος στο υπεριώδες φως υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή είναι μια άλλη επιλογή. Αυτή συνίσταται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που δρουν σε όλο το σώμα και χρησιμοποιούνται συνήθως σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που δεν ανταποκρίνεται  σε άλλες θεραπείες. Για παράδειγμα, περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη, κυκλοσπορίνη και άλλα βιολογικά συστατικά, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν πρόκειται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης που σχετίζεται με την ψωρίαση, ο έλεγχος της ίδιας της ψωρίασης είναι το πρώτο βήμα. Η απαλή περιποίηση των μαλλιών είναι επίσης σημαντική. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση μαλακής βούρτσας και την αποφυγή σκληρών προϊόντων για τα μαλλιά και βαφών με χημικά, που μπορεί να επιδεινώσουν την τριχόπτωση.

Τέλος το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τόσο την ψωρίαση όσο και την τριχόπτωση. Τεχνικές όπως η επίγνωση, ο διαλογισμός και η γιόγκα, καθώς και η επαγγελματική συμβουλευτική, μπορεί να είναι ευεργετικές.

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

ΥΠΕΝ: Πώς θα κάνουν ενεργειακές κοινότητες καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δήμοι

xristiana

Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης

xristiana