ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στο «δυναμικό» της και επίσημα το mega φωτοβολταϊκό των 246,4 MW στον Έβρο

1/6/2023

Επίσημα και με τη… βούλα της ΡΑΑΕΥ πέρασε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το υπό ανάπτυξη mega φωτοβολταϊκό project ισχύος 246,4 MW στις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης.

Πρόκειται για την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας με την εταιρεία Άναξ, η οποία αποτέλεσε ένα μόνο σημείο των εξαγορών έργων ΑΠΕ που έκανε η ΤΕΝΕΡΓ το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της ως leader της εγχώριας αγοράς «πράσινης» ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2023, η ΤΕΝΕΡΓ απέκτησε το σύνολο των εταιρικών μεριδίων της Άναξ Ενεργειακή 1 Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε., συμφερόντων της RES Invest, η οποία έχει λάβει το 2021 Βεβαίωση Παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 246,35413MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 246,35413MW, στις θέσεις ΒΑΛΑΝΙΔΙΑ-ΑΛΩΝΙΑ – ΠΕΥΚΟΝ – ΣΧΟΙΝΙΑ – ΛΥΚΟΛΟΦΟΣ – ΓΥΜΝΟΝ – ΣΑΚΚΟΥΛΑ – ΜΟΥΡΟΧΩΜΙΑ – ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΜΑΝΔΡΕΣ – ΚΑΛΕΣ – ΧΩΡΑΦΙΑ – ΒΟΣΚΗ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ, ΣΑΠΩΝ, των Δήμων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΡΙΑΝΩΝ,ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΕΒΡΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ.

Με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, με ημερομηνία 25 Μαΐου 2023εγκρίθηκε η αίτηση τροποποίησης που είχε υποβληθεί στην Αρχή στις 8 Μαρτίου 2023, ως προς την επωνυμία της εταιρείας σε «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Σαπών Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. και με διάρκεια ισχύος της Βεβαίωσης Παραγωγού έως τις 10 Ιουνίου 2046.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη περίοδο η ΤΕΝΕΡΓ προχώρησε και σε άλλες εξαγορές που αφορούν φωτοβολταϊκά έργα, όπως των εταιρειών ΚΕΥ Ηλιακή Ενεργειακή και Καστράκι Ηλιακή Ενεργειακή Ι.Κ.Ε., οι οποίες αναπτύσσουν πέντε projects συνολικής ισχύος 222,3 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακόμη, στα σκαριά υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμφωνίες για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 50 MW στην περιοχή της Άρτας, και αιολικά ισχύος 230 MW στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και για φωτοβολταικό σταθμό 140 MW στη Βουλγαρία.

Οι ισχυρές επιδόσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από ΑΠΕ αυξήθηκε σε 1.141 MW μέχρι τα μέσα Μαΐου, συμπεριλαμβάνοντας πλέον 245 MW από τα νέα αιολικά πάρκα που έχουν ήδη ανεγερθεί στην Εύβοια (74% του συνόλου του έργου με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους), έναντι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 906 MW στο τέλος του 2022 (περιλάμβαναν 10 MW από τα νέα έργα).

Επίσης, προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης στη χώρα, δηλαδή του project της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Όπως τονίζεται, τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας.

Επισημαίνεται ότι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τα έσοδα να φτάνουν τα 819,7 εκατ. ευρώ έναντι 634 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων του τομέα της κατασκευής.

Ωστόσο, ο τομέας παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατέχει τα πρωτεία καθώς τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 491,5 εκατ. έναντι 476,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της πλήρους ενοποίησης της Ήρων Ενεργειακή (από 14.02.2022).

Σημειώνεται ότι στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας η ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 11,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αλλά και των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και τις αυξημένες εισαγωγές, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως τονίζεται ακόμη, το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από αδύναμες ανεμολογικές συνθήκες έναντι μιας πολύ ισχυρής περιόδου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης του συνολικού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 32,5% έναντι 36,5%, γεγονός που είχε ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής.

Κάτι ωστόσο αναμενόμενο λόγω της στοχαστικότητας που διέπει την παραγωγή από αιολικά πάρκα και λαμβάνεται υπόψιν σε κάθε μοντέλο πρόβλεψης, χωρίς να επηρεάζει τη μακροχρόνια απόδοση των έργων. Επίσης, αρχίζει να αναδεικνύεται η θετική επίδραση στη διαθεσιμότητα των έργων από τις νέες διαδικασίες λειτουργίας και συντήρησης που υλοποιεί ο Όμιλος από το 2022.

Όσον αφορά τον τομέα της προμήθειας, παρά τη μειωμένη ζήτηση, η Ήρων Ενεργειακή πέτυχε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 7,53% για το διασυνδεδεμένο σύστημα τον Μάρτιο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Πετρούπολης: «Η θέα απ’ το ενδιάμεσο» στο Θέατρο Πέτρας

xristiana

Πάνω από 1,3 εκατ. γυναίκες διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020

xristiana

1o Festival Χαράς By Kentroameasotir

xristiana