ΚεντρικήΥγεία

Νικήστε τη ζέστη με τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό, συνιστούν οι καρδιολόγοι

21/6/2023

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς, ενώ ειδικά το καλοκαίρι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πίνουμε μόνο νερό, αναφέρουν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Αν και το νερό είναι ο πιο εύκολος και φθηνός τρόπος για να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με υγρά, σημαντικό ποσοστό προσλαμβάνουμε και μέσω της τροφής. Στην πραγματικότητα, το τουλάχιστον 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

«Πολλά τρόφιμα, ιδίως φρούτα και λαχανικά, έχουν υψηλή συγκέντρωση νερού», λέει η Dr. Penny Kris-Etherton, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Η κατανάλωσή τους είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για τη διατήρηση καλής ενυδάτωσης του οργανισμού».

Το κλειδί είναι να επιλέγετε εκείνα που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, προσθέτει η Dr. Georgia Jones, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα. «Στόχος σας είναι να προτιμάτε όσα αποτελούνται σε ποσοστό 85% ή υψηλότερο από νερό», εξηγεί.

Ποια περιέχουν άφθονο νερό

«Πρωταθλητής» στην κατηγορία αυτή είναι το ταπεινό αγγούρι. Η περιεκτικότητά του σε νερό φθάνει το 95%, ενώ έχει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες Κ και Α.

Οι τομάτες επίσης είναι ιδανικές για ενυδάτωση. Το ίδιο και το πεπόνι, το καρπούζι και το σέλινο. Άλλες καλές επιλογές είναι τα ροδάκινα, τα κολοκυθάκια, τα ραπανάκια και τα σπαράγγια. «Και το μαρούλι επίσης προσφέρει καλή ποσότητα νερού», προσθέτει η Dr. Jones.

Για να εξασφαλίσετε την ενυδάτωση που σας προσφέρουν τα τρόφιμα αυτά, να τα χρησιμοποιείτε για τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας (δεκατιανό, απογευματινό). Μπορείτε επίσης να τα καταναλώνετε μετά από κοπιώδεις δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση, λέει η Dr. Kris-Etherton.

Ωστόσο και πάλι θα πρέπει να πίνετε νερό. «Αν φάτε 100 γραμμάρια αγγούρι με περιεκτικότητα 95% σε νερό, θα έχετε καταναλώσει μόλις 95 ml νερό», εξηγεί. «Η ποσότητα αυτή είναι πάρα πολύ μικρή μπροστά στα 2 λίτρα νερό (ή 2.000 ml) που χρειάζεται καθημερινά η μέση γυναίκα». Το ίδιο και μπροστά στα 2,5 λίτρα υγρών που χρειάζεται ο μέσος άνδρας.

Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέγετε καθημερινά διαφορετική ποικιλία φρούτων και λαχανικών, κατά την Dr. Jonas. Και αυτό διότι, εκτός από το νερό, σας προσφέρουν και ποικιλία άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Προσοχή στην καφεΐνη και στο αλκοόλ

Για καλή ενυδάτωση του οργανισμού, απαραίτητο είναι ακόμα να πίνετε με μέτρο ροφήματα με καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών (αθλητικών) ροφημάτων. «Η πολλή καφεΐνη, όπως και το πολύ αλκοόλ, εντείνει την αφυδάτωση», εξηγεί η Dr. Kris-Etherton. «Ειδικά τα ενεργειακά ροφήματα συχνά περιέχουν πολλή καφεΐνη και πολλή ζάχαρη. Γι’ αυτό και δεν αποτελούν καλή πηγή υγρών για ενυδάτωση».

Καφεΐνη περιέχουν επίσης τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το τσάι και τα ροφήματα με σοκολάτα.

Να θυμάστε, τέλος, ότι δεν πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Η δίψα αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αφυδάτωση. Συνήθως αναπτύσσεται όταν οι απώλειες του οργανισμού σε υγρά έχουν φθάσει στο 2-3%.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λέμφωμα: Αναγνωρίστε το εγκαίρως από τα συμπτώματα (εικόνες)

xristiana

SOS για τους μοναχικούς ανθρώπους: «Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια»

xristiana

Τα corset tops είναι τα fashion must της Άνοιξης

xristiana