ΚεντρικήΟμορφιά

Μήπως να αποφύγουμε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ταλκ…

28/6/2023

Εδώ και πολλά χρόνια, το ταλκ χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος. Τα προϊόντα μακιγιάζ όπως η σκιά ματιών, το μέικαπ και το κραγιόν είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν το συστατικό, καθώς προορίζεται να κάνει την εφαρμογή τους ομαλή. Πόσο αθώο είναι και πόσο προσεκτικές θα πρέπει να είμαστε στη χρήση της;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η πούδρα ταλκ χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως απορροφητικός παράγοντας υγρασίας και αποσμητικό σώματος. Πολλές βρεφικές πούδρες έχουν ενσωματώσει ταλκ στις φόρμουλες τους, για να βοηθήσουν στην πρόληψη εξανθημάτων που δημιουργούνται με τη χρήση της πάνας.

Αν και πολλά προϊόντα περιποίησης συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ταλκ, ορισμένοι ειδικοί μας προειδοποιούν ώστε να είμαστε προσεκτικές και να γνωρίζουμε τα δεδομένα, όταν χρησιμοποιούμε συνθέσεις που περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό.

Τι είναι το ταλκ;

Το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό που αποτελείται από πυρίτιο, μαγνήσιο, οξυγόνο και υδρογόνο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, σχετικά με το ταλκ, είναι η πιθανή έκθεσή του στον αμίαντο, ο οποίος είναι τοξικός για τον άνθρωπο. Το ταλκ μπορεί να μολυνθεί κατά τη διαδικασία εξόρυξης, σύμφωνα με μια μελέτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Εάν λοιπόν, το μολυσμένο ορυκτό προστεθεί στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο δέρμα, ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρές ασθένειες.

Χιλιάδες αγωγές έχουν γίνει σε μεγάλες εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, από εκατομμύρια θύματα που ισχυρίζονται ότι αρρώστησαν μετά τη χρήση προϊόντων που περιέχουν ταλκ, μολυσμένο με αμίαντο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποφύγουμε αν είναι δυνατόν και ειδικά αν φοράμε μακιγιάζ κάθε μέρα.

Μελέτες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ ταλκ και καρκίνου

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τα προϊόντα που παρασκευάζονται με ταλκ είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές εργάζονται ώστε να προσδιορίσουν τη σχέση με τη μολυσμένη με αμίαντο σκόνη ταλκ. Η διαδικασία αφορά μια επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα, γνωστό ως μεσοθηλίωμα, καθώς και καρκίνο των ωοθηκών.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τακτικά βρεφικές πούδρες με βάση το ταλκ στις ευαίσθητες περιοχές τους διέτρεχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής.

Τον Απρίλιο του 2023, η Johnson & Johnson κατέληξε σε διακανονισμό 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όσους διαγνώστηκαν με καρκίνο, όπως και με τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους μετά τη χρήση προϊόντων J&J με βάση το ταλκ, ιδιαίτερα τη βρεφική σκόνη της.

Ευτυχώς, στη βιομηχανία της ομορφιάς υπάρχει ανησυχία και έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πολλές μάρκες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένες γύρω από ζητήματα υγείας που αφορούν συστατικά που χρησιμοποιούν στα καλλυντικά και στην περιποίηση του δέρματος. Πλέον, κυκλοφορούν προϊόντα όπως πούδρα σώματος χωρίς ταλκ ή vegan πούδρα για μωρά, που δεν περιέχει άρωμα και ταλκ.

Για να είμαστε ασφαλείς λοιπόν, είναι σκόπιμο να βεβαιωθούμε πως οι αγορές των καλλυντικών μας αποκλείουν το ταλκ. Δεν είναι τυχαίο, το ότι αρκετές εταιρείες έχουν πλέον την ένδειξη “χωρίς ταλκ” στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Και θα πρέπει να εστιάσουμε εδώ και όχι σε άλλες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα «βιολογικό». Δεδομένου ότι το ταλκ είναι ένα φυσικό ορυκτό, μπορεί να εμπίπτει σε οποιαδήποτε οργανική κατηγορία. Ένα προϊόν με σήμανση πως είναι απαλλαγμένο από αυτό, είναι η καλύτερη επιλογή.

Δηλητηρίαση από ταλκ;

Ακόμα κι αν γλιτώσουμε από σοβαρές ασθένειες, τα προϊόντα που περιέχουν ταλκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια ασθένεια γνωστή ως δηλητηρίαση από ταλκ! Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εισπνέουμε ταλκ, είτε σε μεγάλη ποσότητα για μία φορά είτε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σε μικρότερες ποσότητες.

Έχουν αναφερθεί αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από δηλητηρίαση με ταλκ, ενώ μπορεί να προκύψουν προβλήματα στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με τις έρευνες.

Μερικοί άνθρωποι πάλι, μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, τάση για έμετο, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και να πέσουν σε κώμα, εάν η δηλητηρίαση είναι σοβαρή!

Θα πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικές λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε πούδρα στο πρόσωπό μας… Καθώς τινάζουμε το πινέλο είναι πιθανόν, να εισπνεύσουμε τα αρνητικά στοιχεία.

Τέλος, οι μελέτες αποκαλύπτουν πως ακόμα και προϊόντα που υποστηρίζουν πως δεν περιέχουν αμίαντο, δεν είναι ασφαλή για χρήση, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της απουσίας του αμιάντου είναι εσφαλμένες και ανακριβείς, προς το παρόν.

Για να επιλέξουμε τα καλύτερα και τα πιο ασφαλή διαθέσιμα προϊόντα της αγοράς είναι καλό να συζητήσουμε και με τον δερματολόγο μας. Μια ακόμα λύση είναι να σταματήσουμε το μακιγιάζ, αλλά ποια από εμάς μπορεί να αφαιρέσει μια για πάντα αυτήν τη συνήθεια; Μάλλον, καμιά!

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

9 κομμάτια κλειδιά για να χτίσετε την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σας

xristiana

Είναι καλό να τρως παγάκια;

xristiana

Τα 4 μυστικά της after sun περιποίησης

xristiana