ΚεντρικήΟμορφιά

Κυτταρίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή;

26/6/2023

Εχετε παρατηρήσει ανομοιόμορφα σημάδια στην επιδερμίδα σας σε σημεία όπως οι γοφοί, οι μηροί ή οι γλουτοί; Εάν ναι, τότε ενδεχομένως να πρόκειται για κυτταρίτιδα, ένα από τα πιο συχνά μη επιβλαβή αισθητικά ζητήματα που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σώμα, ανεξάρτητα από την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης ή τα κιλά.

Η κυτταρίτιδα ή επιστημονικά η «τοπική λιποδυστροφία» εμφανίζεται όταν το υποδόριο λίπος διογκώνεται και πιέζει τον συνδετικό ιστό προς τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στην επιφάνειά του η χαρακτηριστική ανομοιόμορφη όψη με βαθουλώματα. Εντοπίζεται συνήθως σε:

⦁ Γοφούς
⦁ Μηρούς
⦁ Γάμπες
⦁ Κοιλιά
⦁ Γλουτούς
⦁ Στήθος

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους, των μυών και του συνδετικού ιστού. Θεωρείται μάλιστα ότι επηρεάζει το 80% έως 90% των γυναικών σε διάφορους βαθμούς.

Τι την προκαλεί;

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα και μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να συμβεί αυτό από άλλες. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας και το πόσο αισθητή είναι εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως τα γονίδιά σας, η ηλικία σας αλλά και τα επίπεδα σωματικού λίπους.

Το πάχος του δέρματός σας επηρεάζει επίσης την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Η κατανομή του λίπους στις γυναίκες είναι πιο ορατή από ό,τι στους άνδρες. Οι ίνες κολλαγόνου μεταξύ της επιδερμίδας και των μυών χωρίζουν το υποκείμενο λίπος σε πολλαπλούς θύλακες. Καθώς μεγαλώνετε, το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί, καθώς το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και χάνει την ελαστικότητά του χάρη στη φθίνουσα παραγωγή κολλαγόνου. Η εμφάνισή της μπορεί να προκληθεί από:

#Γονίδια

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να συνδέονται με την ταχύτητα του μεταβολισμού ενός ατόμου, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα ή τα επίπεδα του κυκλοφορικού συστήματος. Ολα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης κυτταρίτιδας.

#Ορμόνες

Οι ορμόνες πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνονται στην εμμηνόπαυση, η ροή του αίματος στον συνδετικό ιστό κάτω από το δέρμα μειώνεται επίσης.

Η χαμηλότερη κυκλοφορία του αίματος σημαίνει λιγότερο οξυγόνο στην περιοχή, με αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή κολλαγόνου. Τα λιποκύτταρα διευρύνονται επίσης καθώς πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Συνδυαστικά, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να κάνουν τις εναποθέσεις λίπους πιο ορατές.

Καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα προεξέχει μέσω του εξασθενημένου συνδετικού ιστού, εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λακκουβίτσες που τόσο μας ενοχλούν.

#Αύξηση λίπους

Ενώ τείνουμε να το συγχέουμε, η αύξηση λίπους είναι ο πραγματικός «ένοχος» της κυτταρίτιδας και όχι η αύξηση κιλών. Αυτό διότι η αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από την αύξηση της μυϊκής μάζας μέσα από τη γυμναστική και την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Το νούμερο στη ζυγαριά δηλαδή μπορεί να «ανεβαίνει» χωρίς όμως αυτό να αντιστοιχεί σε πραγματικό πάχος ή επιδείνωση του φαινομένου.

#Κακή διατροφή

Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν την κυτταρίτιδα, ανεξάρτητα από το εάν είστε αδύνατοι. Μια διατροφή γεμάτη λιπαρά μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα λιποκύτταρα.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί στη συνέχεια να τα διευρύνει γιατί εναποτίθενται εκεί, ενώ το υπερβολικό αλάτι μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνισή της, καθώς προκαλεί μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών.

#Αδράνεια

Η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα, λένε ορισμένοι επιστήμονες, εξαιτίας των δυσμενών επιπτώσεων που έχει για την υγεία. Η αδράνεια θεωρείται μια από τις αιτίες χαλάρωσης του δέρματος και μια από τις κυριότερες αιτίες της κυτταρίτιδας, μετά τη διατροφή.

Το σώμα σας χρειάζεται μηχανική διέγερση για να διατηρήσει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και τον πληθυσμό των ινοβλαστών (κυττάρων κολλαγόνου) σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η μηχανική διέγερση προέρχεται φυσικά από το περπάτημα ή άλλους τύπους κίνησης (τρέξιμο, κολύμπι, χορός).

Χωρίς μηχανική διέγερση το δέρμα σταδιακά χαλαρώνει και οι μύες χάνουν τη δύναμή τους, όπως και τα οστά την πυκνότητά τους. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τη σοβαρότητα του φαινομένου, αποδυναμώνοντας το μυϊκό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλώντας τοπική αιμόσταση.

Την αντιμετωπίζουμε στο σπίτι

Εκτός από τις εξειδικευμένες θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας, υπάρχει μια σειρά από μεθόδους που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να μειώσουμε την εμφάνισή της.

#Dry brushing

H τεχνική του dry brushing (στεγνό βούρτσισμα) διεγείρει τη ροή του αίματος, της λέμφου και την ανάπτυξη νέων κυττάρων, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα. Πρόκειται για μια τεχνική περιποίησης που συνδυάζει το μασάζ και την απολέπιση.

Για να το δοκιμάστε, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη βούρτσα σώματος (ιδανικά από φυσικές τρίχες), ελαφρώς σκληρή, στο μέγεθος που σας βολεύει.

Ξεκινήστε σε στεγνό δέρμα, κάνοντας μακριές κινήσεις και ασκώντας ελαφριά πίεση, με φορά από κάτω προς τα πάνω. Με ανοδικές κινήσεις ξεκινάμε από τα πόδια, συνεχίζουμε σε κορμό και πλάτη και ολοκληρώνουμε με τα χέρια, στο ύψος των ώμων. Αφού τελειώσετε, ξεπλένετε τη βούρτσα και την αφήνετε να στεγνώσει.

#Γυμναστική

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του σωματικού λίπους, γεγονός που θα κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο αισθητή. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε ένα πρόγραμμα άσκησης που να συνδυάζει cardio και μυϊκή ενδυνάμωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να «κάψετε» σωματικό λίπος και να τονώσετε τους μυς σας.

Ενα πιο μυώδες σώμα φαίνεται και είναι πιο λείο και πιο σφριγηλό.

#Απολέπιση με κόκκους καφέ

Η χρήση κόκκων καφέ κατά την απολέπιση αποτελεί μια δημοφιλή μέθοδο για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα, να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων και να συσφίξετε την επιδερμίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατακάθι καφέ ή να το αναμείξετε με λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή ζάχαρη.

Τρίψτε απαλά τους κόκκους ή το μείγμα πάνω από την περιοχή που θέλετε για λίγα λεπτά, ασκώντας ελαφριά πίεση. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αφήσετε το μείγμα στο δέρμα σας για δέκα λεπτά πριν να το ξεπλύνετε.

#Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα πιο αισθητή, γι’ αυτό δεν ξεχνάμε να ενυδατωνόμαστε… μέσα και έξω. Εκτός από την εφαρμογή της ενυδατικής σας κρέμας, είναι σημαντικό να πίνετε καθημερινά αρκετό νερό, τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα, για να διατηρείτε την ενυδάτωση του οργανισμού σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το αντιγηραντικό DIY scrub προσώπου που λατρεύουν οι stars

xristiana

Μεγάλη Δωρεάν Συναυλία Στην Πλατεία Αριστοτέλους

xristiana

Πόσο υγιεινά είναι τα pretzel;

xristiana