16/6/2023
Την ανάπτυξη μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 50 MW στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, σχεδιάζει η Helleniq Energy, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της.
Όπως αναφέρθηκε χθες στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ανδρέα Σιάμισιη, η επενδυτική απόφαση για το έργο προβλέπεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους και εντάσσεται στην στρατηγική απόφαση για μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων αστάθειας του δικτύου που έχουν επίδραση στην λειτουργία και τη διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων.
Μέτρα θωράκισης της δραστηριότητάς της λαμβάνει η εταιρεία και στην συμπρωτεύουσα, στην οποία εξετάζεται η δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο θα τροφοδοτεί με ενέργεια το τρίτο διυλιστήριο του ομίλου.
Το έργο όπως αναφέρθηκε χθες βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο μελέτης και ωρίμανσης και θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εγκατάσταση συστήματος μπαταριών, την παραγωγή υδρογόνου και την αξιοποίηση της αμμωνίας ώστε να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδοσία του διυλιστηρίου με ηλεκτρική ενέργεια όλο το24ωρο.
Στις ΑΠΕ δεν θα πετάξουμε λεφτά
Η διοίκηση της εταιρείας προανήγγειλε χθες και νέες κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ μέχρι το τέλος του χρόνου, προτάσσοντας όμως ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στην αποθήκευση, καθώς εκτιμάται ότι χωρίς αυτή η επέκταση στις ΑΠΕ μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Ο κ. Σιάμισιης, δήλωσε ότι η HE θα κινηθεί πολύ προσεχτικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, με σκοπό να αναπτυχθεί σωστά χωρίς να χαθούν λεφτά. Ο κίνδυνος όπως άφησε να εννοηθεί προέρχεται από την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ που οδηγεί μαζικά τους τελευταίους μήνες σε περικοπές έργων για να εξασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.
«Το να επενδύσουμε επιπλέον 500 εκατ. δηλαδή 1 δις. ευρώ στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ είναι πλέον επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν μπαταρίες, όταν βλέπουμε να πετιούνται από το σύστημα φωτοβολταϊκά τις ώρες της ημέρας με μεγάλη ηλιοφάνεια», ανέφερε ο κ. Σιάμισης.
Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που θα διενεργήσει η ΡΑΑΕΥ για συστήματα αποθήκευσης, εντάσσοντας στο σχεδιασμό της αντίστοιχα έργα ισχύος 800-900 MW για τα επόμενα χρόνια.
Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη 512 εκατ. στον τομέα της καθαρής ενέργειας ενώ το συνολικό επενδυτικό πλάνο έως το 2030 ανέρχεται στα 4 δισ. Ευρώ.
Το 50% προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Στόχος, θα είναι η δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της Helleniq Energy κατά 50%, έως το 2030 και ο μετασχηματισμός σε έναν ενεργειακό όμιλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Δέσμευση άνθρακα-πράσινο υδρογόνο
Βαρύτητα δίνεται και στη βελτίωση της κύριας δραστηριότητας, με επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων συντήρησης (full turnaround) στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και συνολικές επενδύσεις άνω των €190 εκατ. σε έργα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των αέριων εκπομπών, εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης ΑΠΕ εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι αρχικές μελέτες για έργα ενεργειακής αυτονομίας και απανθρακοποίησης (μπλε υδρογόνο με CCS, πράσινο υδρογόνο), καθώς και βιοκαυσίμων.
Στο διυλιστήριο Ελευσίνας προγραμματίζεται έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου («μπλε» υδρογόνο), το οποίο ανάλογα με τις δυνατότητες αποθήκευσης που θα δημιουργηθούν, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2027. Αντίθετα, το πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, είναι σε πιο προχωρημένη φάση με τη τελική επενδυτική απόφαση να παίρνεται εντός του 2023.
Στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη το έργο για μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, αλλά και επενδύσεις στα ανανεώσιμα καύσιμα, αξιοποιώντας δυνατότητες συγκατεργασίας σε υφιστάμενες μονάδες και τελικά παραγωγή SAF στην Ελλάδα.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com