ΚεντρικήΥγεία

Εγκυμοσύνη: Τι προκαλεί τη φαγούρα στα πόδια;

28/6/2023

Ποια τα αίτια που προκαλούν φαγούρα στα πόδια και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Η φαγούρα στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να υποδεικνύει χολοστάση κύησης και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και πότε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Αίτια για τη φαγούρα στα πόδια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε φαγούρα στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης όπως οι ορμονικές αλλαγές, η έντονη εφίδρωση ή δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση. Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν θεωρείται σοβαρή και η φαγούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, φυσικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, η φαγούρα είναι σύμπτωμα μίας πάθησης της εγκυμοσύνης που λέγεται χολοστάση. Η χολοστάση οφείλεται στην απορρύθμιση του ήπατος λόγω της επίδρασης των ορμονικών αλλαγών στη λειτουργεία της χοληδόχου κύστης. Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την χολοστάση δεν έχουν διευκρινιστεί ωστόσο πιστεύεται, ότι είναι ορμονικά και γενετικά. Επίσης, 2 στις 3 γυναίκες που έχουν εμφανίσει χολοστάση στην πρώτη εγκυμοσύνη τους, εμφανίζουν και σε μία επόμενη.

Η χολοστάση κύησης εμφανίζεται συνήθως στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης και πολύ σπανιότερα στο δεύτερο ή το πρώτο. Τα κύρια συμπτώματα είναι ό έντονος κνησμός, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κοκκινίλα ή ερεθισμός στο δέρμα. Η φαγούρα αυτή ξεκινάει συνήθως από τις παλάμες ή την παρούσα και μπορεί να εξαπλωθεί παντού στα χέρια και τα πόδια, ενώ σπανιότερα εμφανίζεται στον κορμό του σώματος ή το πρόσωπο. Επίσης, ίσως νιώθετε έντονη κόπωση, απώλεια όρεξης, αναγούλα και αποστροφή για το φαγητό και το χρώμα των ούρων σας να είναι πιο σκούρο.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα στα πόδια

Η αντιμετώπιση εξαρτάται και από τα αίτια που την προκαλούν. Εάν προκαλείται από έντονη εφίδρωση και ορμονικές αλλαγές, καταστάσεις που δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, μπορείτε να βυθίσετε τα πόδια σας για μερικά λεπτά σε κρύο ή ζεστό νερό ή να τοποθετήσετε τοπικά μία κρύο ή ζεστή κομπρέσα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία ενυδατική κρέμα για να ενυδατώσετε την περιοχή ή να χρησιμοποιήσετε μία κρέμα με συστατικά που καταπολεμούν τη φαγούρα.

Εάν η φαγούρα οφείλεται στη χολοστάση κύησης συνήθως προτείνεται η χορήγηση ουρσοδεοξυχολικού οξέως το οποίο μειώνει τα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα, βελτιώνει την ηπατική λειτουργία, ωστόσο δεν είναι εξακριβωμένο εάν μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση. Για την φαγούρα ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει αντισταμινικά.

Με πληροφορίες από babycenter.comverywellfamily.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όραση: Νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται να βάλει φρένο στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

xristiana

«Υιοθέτησε. Μην αγοράζεις» Ημερίδα για τις αδέσποτες γάτες

xristiana

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας

xristiana