29/6/2023
Η φροντίδα της υγείας μας θα πρέπει να ξεκινά ήδη από νεαρή ηλικία, γεγονός που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο από διαφορετικές μελέτες. Μια τέτοια νεότερη μελέτη επισημαίνει τη σημασία της νεφρικής υγείας ήδη από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.
Πιο συγκεκριμένα, η μακροσκελής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, υποδηλώνει ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας θα μπορούσε να σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.
«Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι υγιείς, νέοι ενήλικες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη νεφρική τους λειτουργία, εκτός εάν αυτή πέσει περίπου στο 50% του φυσιολογικού επιπέδου. Η έρευνά μας, ωστόσο, δείχνει ότι ακόμη και μια πιο μέτρια πτώση 20-30% ενδεχομένως να έχει συνέπειες και ίσως να θέλουμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα τις συζητήσεις για την πρόληψη και την παρακολούθηση των νεφρών» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Manish Sood, ανώτερος επιστήμονας, νεφρολόγος και επικεφαλής ερευνητής στο Νοσοκομείο της Οττάβας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.
Οι κίνδυνοι της «γκρίζας ζώνης»
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα δεδομένα των αρχείων υγείας από το 2008 έως το 2021 για κάθε ενήλικα του Οντάριο ηλικίας 18-65 ετών, εστιάζοντας σε όσους είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία εξέταση αίματος για τη νεφρική λειτουργία, αλλά χωρίς ιστορικό νεφρικής νόσου.
Διαπίστωσαν ότι το 18% των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 18-39 ετών εμφάνιζε μέτρια νεφρική λειτουργία, δηλαδή κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά όχι αρκετά χαμηλή ώστε να διαγνωστεί χρόνια νεφρική νόσος. Τα άτομα που βρίσκονταν σε αυτή τη «γκρίζα ζώνη» αντιμετώπιζαν μέτρια αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, θανάτου και καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακή προσβολή.
Για παράδειγμα, οι ενήλικοι 18-39 ετών που παρουσίαζαν απώλεια της νεφρικής λειτουργίας κατά 20-30%, διέτρεχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρική ανεπάρκεια, κατά 1,3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες καρδιακού συμβάματος και κατά 1,4 θανάτου.
Παρόλα αυτά, ο απόλυτος κίνδυνος από οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες παρέμενε χαμηλός, σε λιγότερο από 2 ανά 1.000.
«Αυτά τα ευρήματα θεωρούνται θετικά και ευοίωνα. Παρόλα αυτά, όταν εξετάζουμε ολόκληρο τον πληθυσμό, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο σημαντικός. Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα και στη συνέχεια να δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μέσω της προσαρμογής του τρόπου ζωής» επισημαίνει ο συν-συγγραφέας Dr. Greg Knoll, ανώτερος επιστήμονας, νεφρολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής στο Νοσοκομείο της Οττάβας και στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας.
Ενώ η εξέταση για τη λειτουργία των νεφρών (κρεατίνη αίματος) είναι σχετικά φθηνή και άμεσα διαθέσιμη, οι ερευνητές δεν προτείνουν την εξέταση ρουτίνας για όλα τα άτομα αυτή τη στιγμή. Εντούτοις, εάν ένα άτομο έχει κάνει μια εξέταση νεφρών που δείχνει μια μέτρια μείωση της λειτουργίας, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να εξεταστεί και πιο ενδελεχώς σε δεύτερο στάδιο.
Για να υπολογιστεί ο κίνδυνος της νεφρικής νόσου, ο δρ. Manish Sood και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο με την ονομασία Project BigLife Chronic Kidney Disease, βοηθώντας τα άτομα να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, αλλά και να διακρίνουν τον αντίκτυπο των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους. Ο υπολογιστής θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς προκύπτουν νέες έρευνες.
Οι καθημερινές μας συνήθειες μετράνε και στην υγεία των νεφρών και συνιστάται η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής με λιγότερο αλάτι και αλκοόλ και περισσότερη κίνηση και άσκηση.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com