ΚεντρικήΥγεία

Αναιμία στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης – Τι να προσέξετε

22/6/2023

Η αναιμία είναι αρκετά συνήθης την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το τρίτο τρίμηνο η μέλλουσα μαμά είναι πιθανό να χρειαστεί συμπληρώματασιδήρου ή μετάγγιση αίματος για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού και άλλων επιπλοκών.

Αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία στο αίμα κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά το τρίτο τρίμηνο όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Αναιμία στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αναιμία είναι μία παθολογική κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία στο αίμα κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά το τρίτο τρίμηνο κατά το οποίο ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης είναι αυξημένος.

Αν και η αναιμία είναι αρκετά συνήθης το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού για σίδηρο, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Άλλοι κίνδυνοι είναι o η περιορισμένη βρεφική ανάπτυξη και ο βρεφικός θάνατος.

Επίσης, έρευνα του 2017 έδειξε ότι η σοβαρή αναιμία έχει συσχετιστεί με την παραπάνω παραμονή στο νοσοκομείο μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η θεραπεία με την χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου ή άλλα είδη θεραπείας μπορούσαν να το αποτρέψουν αυτό.

Μεταγενέστερη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 έδειξε επίσης ότι η αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο και για επιλόχεια κατάθλιψη.

Τι προκαλεί την αναιμία στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Από την αρχή μέχρι και το τέλος της εγκυμοσύνης, το σώμα εργάζεται σκληρά για να προσφέρει στο έμβρυο ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξή του. Για το λόγο αυτό, πρώτον οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες και δεύτερον, ο όγκος αίματος αυξάνεται κατά 20-30%. Εάν ο όγκος του πλάσματος ή του υγρού αυξάνεται, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, άρα αναιμία.

Μία άλλη αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12. Εάν διαγνωστείτε με αναιμία ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει για ακόμα περισσότερες εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε για να εξακριβωθεί το ακριβές αίτιο.

Αντιμετώπιση

Στα ήπια περιστατικά αναιμίας, ο γιατρός συνήθως προτείνει τα συμπληρώματα σιδήρου ή τις προγεννητικές βιταμίνες. Στα πιο σοβαρά, ίσως κριθεί απαραίτητη η μετάγγιση αίματος.

Από την πλευρά σας μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο και φολικό οξύ. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, μπορείτε να συνδυάσετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με πηγές βιταμίνης C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, η πιπεριά και η ντομάτα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επιβίωση από καρδιακές παθήσεις: Ο κρίσιμος ρόλος της διατροφής

xristiana

Τα σκασμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη και η απώλεια μαλλιών αποτελούν ενδείξεις ανεπάρκειας ψευδαργύρου

xristiana

Θηλασμός: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη για τα πρόωρα μωρά

xristiana